Základním školám zůstane povinnost psát výstupní hodnocení

Praha - V základních, středních a speciálních školách se rozdává pololetní vysvědčení. V pátek mají děti volno, budou mít pololetní prázdniny. Dnešní vysvědčení je důležité hlavně pro žáky ze základních škol, kteří si budou podávat přihlášky na střední školy a víceletá gymnázia. Žáci pátých, sedmých a devátých tříd, kteří chtějí studovat na střední škole, si tak odnesou i výstupní hodnocení. To se pak zohledňuje při přijímacím řízení.

Letos poprvé ho budou muset střední školy při přijímacích řízeních brát v úvahu, i když zatím často ještě nevědí jak. Výstupní hodnocení zavedl školský zákon v roce 2005. Mělo hrát důležitou roli při přijímacím řízení, když popisovalo to, co se do známek na vysvědčení nevejde. Učitelům však nikdo neřekl, jak hodnocení psát. „Hlavní problém těch hodnocení je, že je velmi obtížné je srovnat mezi sebou,“ potvrzuje ředitel obchodní akademie Petr Klínský.

Parlament proto rozhodl, že střední školy dostanou dvouletý odklad. Základní školy hodnocení psát musely, ale střední k němu při přijímání žáků nemusely až do letošního roku přihlížet. Problém jakou mu dát váhu, ale zůstal, a proto ministerstvo školství nyní navrhuje novelizaci školského zákona. Ta by s platností od příštího školního roku zrušila povinnost pro střední školy brát hodnocení v úvahu při přijímacím řízení. Základním školám ale povinnost psát výstupní hodnocení zůstane i nadále.