Jihoafrický soud zamítl vydání Radovana Krejčíře

Johannesburg - Soud v Johannesburgu dnes rozhodl, že nevydá kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře zpět do ČR. Český podnikatel, stíhaný za údajné majetkové i násilné trestné činy, je v Jihoafrické republice od loňského dubna, kdy tam na falešný pas přiletěl ze Seychel.

Rozhodnutí mělo padnout již loni 14. prosince. Soudce se však tehdy omluvil, že rozhodnutí neučiní, neboť neměl na rozhodnutí dostatek času.
Po dnešním jednání sice rozsudek zazněl, odůvodnění ale soudce vzhledem k pozdějšímu začátku jednání přečíst nestihl, rozdal ho jen písemně.

„Soudce pochybuje o trestných činech Radovana Krejčíře, především z toho důvodu, že některé trestné činy, které jsou mu kladeny za vinu v České republice, nejsou platnými trestnými činy v JAR. Hovoří také o nedostatku důkazů. V neposlední řadě pak lze říci, že se soudce částečně ztotožnil s názorem obhajoby Radovana Krejčíře, že některé kauzy v České republice byly politicky motivovány,“ odhaduje důvody redaktor České televize Dalibor Bártek.

Státní zástupce se k rozsudku vyjádří až po prostudování odůvodnění. Ještě se může proti rozhodnutí soudu odvolat. Nicméně i kdyby soudce dnes rozhodl ve prospěch ČR, Krejčíř by s největší pravděpodobností stejně dále zůstal v JAR, neboť jeho právní zástupci by se odvolali a následovalo by jednání soudu vyšší instance. Ten sice může vynést definitivní rozsudek, nicméně v Jihoafrické republice lze využít i dalších možností, podle nichž o samotném vydání může rozhodovat až ministr spravedlnosti.