Bývalý náměstek ministerstva Forman obžalobu z podvodu odmítl

Praha - Více než hodinovým čtením obžaloby a výslechem jednoho z obviněných dnes pražský městský soud zahájil hlavní líčení v případu údajně zneužitých milionů z dotací Evropské unie. Bývalý náměstek někdejšího ministra pro místní rozvoj Pavla Němce Petr Forman, který spolu s dalšími usedl na lavici obžalovaných, obvinění odmítl. "Ničeho protiprávního jsem se nedopustil, vždy jsem se snažil chránit zájmy státu," řekl soudu Forman.

Desetičlenná skupina, složená převážně z podnikatelů, je obžalovaná z podvodu a z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy z praní špinavých peněz. Za to obžalovaným hrozí trest pět až 12 let odnětí svobody. Podle spisu se chtěla skupina v době od poloviny roku 2003 do září 2005 přes Nadaci pro rozvoj regionů obohatit o 229 milionů korun. Šlo o zůstatek z peněz, jež jí EU od roku 1994 poskytla na projekty rozvoje podnikání v Česku. Z likvidačního zůstatku nadace se prý snažili přes další firmy odstranit nejdřív 144 a pak 85 milionů korun.

Za strůjce údajného zločinného plánu žaloba označila Ondřeje Dvořáka, likvidátora jedné ze dvou společností přímo navázaných na nadaci. Dvořák dnes před soudem odmítl vypovídat.

Předseda senátu Petr Braun tak k výpovědi vyzval Formana, který měl podle svých slov jako náměstek ministra pro místní rozvoj oblast regionální politiky na starosti. Forman nechal podle obžaloby ministru Němcovi podepsat takzvaný Transformační plán, který prý pozdější převody peněz usnadnil.

„Není pravda, že jsem se pokoušel obohatit. Nikdy jsem neměl úmysly, které jsou mi obžalobou překládány. Myslím, že jsem (ve funkci náměstka ministra pro místní rozvoj) odvedl docela dobrou práci, omlouvám se za neskromnost,“ řekl dnes Forman při výslechu.

Transformační plán prý vypracoval proto, aby ministerstvo nepřišlo o zbytek peněz z EU, s nimiž disponovaly dvě dceřiné společnosti Nadace pro rozvoj regionů: Regionální podnikatelský fond (RPF) a Českomoravský podnikatelský fond (ČMPF). Obě společnosti byly od roku 1998 v likvidaci. Podstatou plánu bylo podle Formana vytvoření akciové společnosti Regionální fondy (RF), na jejíž účet měly být převedeny peníze z obou fondů. Zakladatelem společnosti byl ČMPF, jehož zástupci měli po převedení peněz darovat hromadnou akcii společnosti RF ministerstvu.

K tomu ale nedošlo. Forman to vysvětlil tím, že Němce vystřídal na postu ministra pro místní rozvoj Jiří Paroubek, který v září 2004 Formana odvolal. Náměstek setrval v úřadě do konce roku, ale prý již neměl prakticky žádné pravomoci. Podle svých slov se snažil na ministerstvo apelovat, aby ve věci jednalo, ale bez výsledku. „Nikoho to nezajímalo. To jim nikdy neodpustím, zničili tím dobrý projekt,“ uvedl Forman.

Na údajnou nečinnost ministerstva měl podle Formana největší vliv tehdejší Paroubkův poradce Václav Kupka. Ten prý měl úzké vazby na společnost Czech Venture Partners (CVP), která před Formanovým příchodem na ministerstvo spravovala oba fondy nadace. Podle Formana ale činnost CVP fondům spíše škodila, a tak s ní ukončil spolupráci. Rovněž odmítl vyplatit asi 35 milionů korun, které si CVP nárokovala.

Kupka podle Formana tlačil na Paroubka, aby nepřebíral hromadnou akcii RF, dokud nebudou uspokojeny požadavky CVP. „Měli zřejmě zaslepené oči, aby posloužili CVP,“ dodal Forman. Při dnešním líčení také několikrát naznačil, že je to právě CVP, kdo může stát za celou kauzou.