Švejnarovu kandidaturu má podpořit nová občanská iniciativa

Praha - Pár dní před prezidentskou volbou vznikla nová občanská iniciativa „Ano pro Švejnara“, která si dala za cíl podpořit kandidaturu ekonoma Jana Švejnara v nadcházející volbě hlavy státu. Zatímco tato platforma začala fungovat dnes, na podporu znovuzvolení Švejnarova soupeře a současného prezidenta Václava Klause se už začátkem ledna zrodil projekt na internetových stránkách www.volimklause.cz.

Prostřednictvím obou serverů mohou občané oslovit své zákonodárce a požádat je, aby při páteční volbě podpořili jejich favorita. Najdou tam i seznam osobností, které se rozhodly dát veřejně najevo své sympatie k jednomu z kandidátů.

Organizátoři prošvejnarovské iniciativy Lukáš Sedláček a Jiří Š. Cieslar dnes novinářům řekli, že jde čistě o soukromou akci několika vysokoškolských studentů a dalších mladých lidí, která spontánně vznikla asi před týdnem při diskusi v baru. Klaus je podle nich zosobněním ješitnosti a arogance, zatímco Švejnara považují za proevropsky orientovanou a mezinárodně uznávanou osobnost, která by byla pro ostatní morálním vzorem.

O svých aktivitách informovali Švejnarův volební štáb, nijak s ním ale vznik iniciativy nekonzultovali. Jejich úsilí přišli osobně podpořit nakladatel Alexandr Tomský, herečka Eva Holubová či bývalý senátor Edvard Outrata. Naopak mluvčím proklausovské iniciativy je houslista Pavel Šporcl.

Kdo si chce porovnat názory obou prezidentských kandidátů, může se podívat na server www.klaus-svejnar.cz. Stránky na rozdíl od jiných webů nevyzývají k podpoře žádného z kandidátů, ale slouží pouze jako jakýsi rozcestník.

Oba aktéři nadcházející volby se prezentují na svých internetových stránkách: www.klaus.cz a www.jansvejnar.cz. Švejnar kvůli své kandidatuře zprovoznil i speciální volební stránky www.svejnarprezidentem.cz.