Výbor pro odškodnění romského holocaustu chce zřídit památník v Letech sám, od vlády žádá usnesení

Praha - Výbor pro odškodnění romského holocaustu chce nový památník v Letech u Písku, kde stával za protektorátu sběrný tábor pro Romy, vybudovat na vlastní náklady. V místech tábora je dnes vepřín. Kvůli němu minulý týden Česko už podruhé pokáral Evropský parlament. Výbor dnes vládu vyzval, aby se zavázala k tomu, že pro výkrmnu zajistí do určitého termínu nové místo.

„O výstavbu důstojného památníku se postaráme my na vlastní náklady a po letitých zkušenostech manipulace s místem bez nás již nehodláme nikomu dovolit, aby do podoby budoucího památníku mluvil,“ uvedl předseda výboru Čeněk Růžička. Výbor léta požaduje odstranění vepřína z míst bývalého sběrného tábora pro Romy. Podle historických pramenů jím prošlo 1308 lidí, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 vězňů skončilo v Osvětimi. Podle výboru a pozůstalých výkrmna znevažuje památku obětí. „Podstata problému není v tom, že na tomto místě není muzeum, ale v tom, že tam je v provozu vepřín,“ řekl Růžička.

Památník obětem romského holocaustu za 50 milionů korun chce nedaleko vepřína vybudovat Jihočeský kraj. Přesun farmy odmítl. Podle jihočeského hejtmana Jana Zahradníka (ODS) je lpění na přemístění neadekvátní. Podotkl, že s výstavbou památníku souhlasily všechny zúčastněné strany - tedy i jihočeští Romové a firma AGPI, která vepřín vlastní. Výbor však poukázal na to, že k návrhu se nekloní pozůstalí po obětech, ale Romové, kteří do Česka přišli až po válce.

Výbor vyzval vládu, aby přijala o postupu v Letech usnesení. V něm by se měla podle aktivistů zavázat k tomu, že pro vepřín zajistí nové místo. Stanovit by si měla i termín. Výbor navrhuje, aby slibovaných 50 milionů putovalo do fondu, z něhož by se přesun vepřína hradil. Podobnou částku by do něj podle návrhu měla vláda vkládat každý rok. Kabinet by se měl s prosbou o příspěvek obrátit na mezinárodní instituce a měl by začít jednat s firmou AGPI o ceně za starou výkrmnu, míní výbor.

Ředitel AGPI Jan Čech ČTK již dříve řekl, že firma je ochotna výkrmnu přemístit za „přiměřenou náhradu“. Ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková (SZ) chtěla vládu původně přesvědčit o odkupu vepřína. Loni na jaře však uvedla, že kvůli „enormní ceně“ to zřejmě nebude možné. Podle Čecha ale žádná částka zatím nepadla. V minulosti se objevily informace, že by odkoupení mohlo přijít až na miliardu korun. Tuto sumu odborníci považovali za přemrštěnou. Podle europoslance Jana Březiny (KDU-ČSL) by na odstranění vepřína měla přispět i EU, která za něj ČR kárá. „Bez toho se jedná jen o laciné a populistické moralizování,“ uvedl.

Stehlíková vidí odstranění vepřína jako „střednědobý cíl“, jehož dosažení bude trvat léta. Zdůraznila, že podstatnou podmínkou vyřešení je spokojenost pozůstalých. Řešení nyní hledá pracovní skupina.