Rolí prezidenta je podle Klause ovlivňovat, nikoliv mít moc

Praha - Václav Klaus se ve speciálním vydání pořadu Události, komentáře vyjádřil k setkání přítele expremiéra Miloše Zemana Miroslava Šloufa (ČSSD) s kancléřem prezidenta Jiřím Weigelem: „O žádné schůzce kancléře s panem Šloufem jsem až dodnes neslyšel.“ Vyloučil, že by byl kancléř k jednání se Šloufem pověřen, aby zajistil Klausovi hlasy při volbě prezidenta.

Klaus dále zpochybnil, že by někteří poslanci za ODS volili Švejnara. Spekulace novinářů, kteří o takových „zrádcích“ referovaly, se podle něj nezakládají na pravdě. Zároveň zdůraznil, že nevede žádnou volební kampaň, a proto neexistují žádné finanční náklady, které by na ni vynakládal.

Prezident se odmítnul vyjádřit k hypotetickým scénářům, které podle moderátora Jakuba Železného měly přiblížit divákům Klausovy případné budoucí kroky. Tvrdil, že se vždy zachoval nadstranicky a k situacím, které mohou v budoucnu nastat, se vyjadřovat nebude.

Klaus dále zdůraznil, že rolí prezidenta je ovlivňovat, nikoliv mít moc. Na druhou stranu může vetovat zákony schválené Poslaneckou sněmovnou. Za vlády ČSSD přitom vetoval hned několik zákonů, od nástupu ODS po volbách v roce 2006 neodmítnul ani jeden. To vysvětlil tím, že ČSSD v posledních dnech své vlády šila zákony horkou jehlou, a jejich kvalita proto nebyla příliš dobrá.

Fakt, že Klausovu profesuru posuzoval jeho protikandidát Švejnar, současný prezident nepovažuje za významný. Profesorem by se prý stal i bez přispění svého současného protivníka.

Pokud by Klaus ve volbě neuspěl, věnoval by se výuce ekonomie. Přesto věří, že je ODS dostatečně sjednocená, aby prezidentskou volbu zvládla.