Jihočeští policisté odhalili podvod za 3,5 miliardy dolarů

České Budějovice - Jihočeští policisté odhalili úvěrový podvod v přepočtu za 82 miliard korun. Manželé z Písecka se pokusili vylákat z jedné ze švýcarských bank garance ve výši tři a půl miliardy dolarů. Předložili padělané podklady, podle kterých měli připravovat rozsáhlý projekt v oblasti mezinárodní letecké dopravy. Celá akce byla zastavena ve Švýcarsku těsně před podpisem připravených smluv. Kriminalisté zahájili trestní stíhání obou manželů, kterým hrozí 12 let vězení.

Manželé ve věku 54 a 43 let předložili švýcarské bance důvěryhodně vypadající doklady americké banky, které dokazovaly, že na tak vysokou záruku mají nárok. Podle informací České televize se manželé odvolávali na banku s názvem Grace International, která ale ve skutečnosti vůbec neexistuje. Švýcaři celému projektu, který zahrnoval výstavbu a provoz mezinárodní letecké dopravy, výcvik posádek a mechaniků, nákup letadel a náhradních dílů, uvěřili. Těsně před podpisem už připravených smluv se ale banka rozhodla vše ověřit u amerických státních institucí. Garance kvůli podezření z podání nepravdivých informací nakonec banka neschválila a vše oznámila policii.

Manželé mají být majiteli akciové společnosti a jsou stíháni na svobodě. Čeští policisté ale více informací s ohledem na vyšetřování nechtějí zveřejnit. Spolupracují jak s bankovními institucemi, tak s americkým ministerstvem spravedlnosti. Celá akce je patrně největším podvodem v historii Česka.