Airbus zvýšil předpověď růstu světové letecké dopravy

Paříž/Londýn - Evropský strojírenský koncern Airbus zvýšil svou předpověď růstu světové letecké dopravy. Podnik nyní odhaduje, že do roku 2026 se zvýší světová poptávka na 24.300 dopravních a nákladních letadel. Je to o 1600 více, než uváděl v předchozí 20leté prognóze. Největším trhem osobní letecké přepravy bude podle Airbusu Asie.

Odhad poptávky Airbus zvýšil také proto, že předpokládá dřívější vyřazení starších letadel s vysokou spotřebou paliva. Aerolinie je kvůli drahé ropě a vysokým cenám leteckého benzinu nahradí novými úspornějšími stroji.

Loňský rok byl pro výrobce letadel rekordní. Boeing rozšířil knihu zakázek o 1413 strojů a předčil Airbus, který přijal objednávky na 1341 letadel. Oba podniky letos očekávají objednávek méně; mají jich ale v zásobě tolik, že budou moci udržet výrobu na rekordech.

Airbus zvýšil i svůj interní cíl prodeje obřího letounu A380 s nejméně 400 cestujícími na 1700 strojů. Provozní ředitel Airbusu John Leahy připomněl, že v návrzích z roku 2000 se počítalo s kapacitou 550 míst. Aerolinie si ale zpravidla objednávají stroje se 470 sedadly, protože chtějí více místa i pro cestující v ekonomické třídě.

Evropský výrobce počítá s tím, že průměrný roční nárůst osobní přepravy bude 4,9 procenta a nákladní 5,8 procenta. Ceny ropy odhaduje pro následujících pět let na 80 až 95 dolarů za barel, poté do roku 2026 ceny mírně porostou.

Asie podle Airbusu bude mít podíl na světovém trhu 31 procent, Evropa 27 procent a Spojené státy budou na třetí příčce s 24 procenty. Měřítkem jsou počty přepravených cestujících a nalétané kilometry, napsala agentura Reuters.