Právník rodin z Třebíče, kterým vyměnili děti, podá stížnost na policii

Třebíč – Igor Veleba, právník rodin, kterým před rokem v třebíčské nemocnici zaměnili novorozené holčičky, podá stížnost proti výsledku policejního vyšetřování. To dospělo k tomu, že za záměnu nikdo trestně stíhaný nebude. Podle Veleby ale bylo porušeno právo rodičů na výchovu dětí. Ti se zatím dohodli na střídavé péči a na tom, že oběma holčičkám ponechají křestní jména, na která jsou už zvyklé.

Verunka a Nikolka si na tři dny vyměnily hračky, bydlení i oba rodiče. A podle všeho to obě holčičky snášejí o dost lépe než jejich rodiče. „Je mi smutno po Nikolce, je to těžké,“ prohlašuje biologický otec Veroniky Libor Broža. „Nikolku mám samozřejmě svým způsobem ráda, ale pořád myslím na Verunku,“ říká zase biologická matka Nikoly Jaroslava Čermáková.

Jediné co nakonec holčičky trápí, je rýma a kašel, jinak si podle rodičů nestýskají. A to ani v noci. Oboje rodiče se už dohodli, že jim ponechají jejich jména. Na společné dovolené se rodiny ještě nedohodly. Stejně jako na datu, kdy si holčičky vymění.

Policie případ záměny dětí odložila, protože nešlo o úmyslný čin. To se ale rodinám nelíbí a chtějí případ přešetřit. „Je nutné to přezkoumat. Zítra podáváme stížnost. Bylo porušeno právo rodičů na výchovu vlastních dětí,“ říká k tomu advokát obou rodin Igor Veleba.

Příští týden budou hotové psychologické posudky na obě rodiny. Teprve pak začnou právníci vyjednávat o odškodnění.