Poslanci a senátoři se na Pražském hradě přou o způsobu volby prezidenta

Praha - ODS zpochybnila návrh předsedy sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD), aby parlament nejprve rozhodoval o tajné volbě prezidenta, aby v případě nepřijetí se bude hlava státu vybírat veřejným hlasování. Vlčkův návrh zpochybnil předseda sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) s tím, že na způsobu výběru prezidenta se musejí obě komory parlamentu shodnout.

Podle posledních kuloárových informací je ODS ochotna přistoupit na veřejnou volbu za podmínky, že by se všechna tři kola uskutečnila ještě dnes. Tuto informaci ale ČT popřel ministr vnitra Ivan Langer s tím, že ODS chce, aby volba proběhla důstojně, a to lze podle něj jen prostřednictvím tajné volby.

Několik týdnů trvající spor o způsob volby se tak projevuje i přímo na
schůzi, ke které se dnes sněmovna a Senát sešly na Pražském hradě. Po přednesení námitky ODS proti navrženému postupu se rozhořel procedurální spor, v němž se politici navzájem obviňovali z toho, že nedodržují dříve uzavřené dohody.

ODS se domnívá, že tajná volba je demokratičtější a žádá, aby se hlasovalo o obou možnostech. Ministr vnitra Ivan Langer v debatě připomněl, že tajná volba je jedna ze základních hodnot demokracie. Většina diskutujících z ODS stále trvala na tajné volbě prezidenta.

„Odmítám, že bychom se nechtěli dohodnout,“ řekl dopoledne v České televizi Přemysl Sobotka (ODS) na otázku, zda by dnes volba nemusela vůbec proběhnout.

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček hned na začátku schůze navrhl, aby zákonodárci nejprve hlasovali o tom, zda budou volit tajně. Pokud by tento návrh Sněmovnou neprošel, automaticky to prý znamenalo, že se bude volit veřejně. Jeho slova se ale setkala s nesouhlasem s ODS.

Ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL) naopak ve shodě s předsedou poslanců ČSSD Michalem Haškem poukazoval na to, že pokud parlament neschválí jeden způsob volby, nezbude než vybírat prezidenta způsobem druhým.

Pro veřejný způsob hlasování se vyslovili i někteří senátoři, kteří upozorňovali, že ne všichni členové horní komory chtějí tajnou volbu,
kterou prosazuje ODS. „Čeho se bojíte? Proč ODS blokuje dodržování zákona?“ dotázal se řečnicky místopředseda poslanců ČSSD David Rath občanských demokratů. Rath také vyslovil domněnku,že ODS se snaží volbu prezidenta zablokovat.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) naopak apeloval na zachování ústavní tradice volby prezidenta tajným hlasováním a na dodržení tradice úcty jedné instituce k druhé.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek o polední přestávce uvedl, že občanští
demokraté přistoupí na veřejnou volbu v případě, pokud budou mít zajištěn dostatek hlasů pro znovuzvolení Václava Klause. „Pokud je nemají s nějakou rezervou, tak do toho nepůjdou, to je zřejmé,“ uvedl Paroubek. Předseda ČSSD odmítl, že by vedení ČSSD vyvíjelo nátlak na Vlčka, aby navrhl nejprve hlasovat o tajném způsobu volby prezidenta místo o veřejném, jak měl ještě ve čtvrtek večer v úmyslu.

Během přestávky se v kuloárech objevily informace, že ODS je ochotna přistoupit na veřejnou volbu prezidenta republiky. To nakonec potvrdil i poslanec ODS Petr Bratský s tím, že občanští demokraté nebudou bránit veřejné volbě prezidenta, i když dosud trvali na tajném hlasování. Nechtějí blokovat jednání obou komor parlamentu. Jejich záměrem je totiž zvolit prezidenta už při dnešní schůzi.

Podle předsedy senátorského klubu ODS Jiřího Stříteského nejen ODS, ale i ostatní strany musejí ustoupit ze svých pozic, abychom se dohodli o způsobu volby prezidenta.