Politologové dávají větší šance Klausovi

Praha - Politologové dávají po dvou kolech prezidentské volby větší šanci kandidátovi ODS Václavu Klausovi před Janem Švejnarem, za nímž stojí zejména ČSSD a Strana zelených. Klaus dostal ve druhém kole volby podle neoficiálních údajů 142 hlasů, což by mu ve třetím kole stačilo ke znovuzvolení. Volba hlavy státu bude pokračovat dnes dopoledne.

„Vypadá to optimističtěji pro Václava Klause,“ řekla politoložka Vladimíra Dvořáková. Mezi prvním a druhým kolem přešla část zákonodárců KDU-ČSL na Klausovu stranu, upozornila. V obou kolech však mohlo jít podle Dvořákové o taktické hlasování, které nemusí dávat obraz o tom, jak to bude vypadat v kole třetím.

Politolog Zdeněk Zbořil se domnívá, že před třetím kolem je Klaus ve velmi výhodné pozici. „Je to tak výrazné, že by muselo dojít k mimořádné změně,“ prohlásil Zbořil. Nervozitu poslanců ČSSD před ukončením páteční schůze vysvětluje tím, že se sociální demokraté ještě úplně nevzdali naděje na přesvědčení komunistů, aby se zúčastnili hlasování ve třetím kole. Případný triumf Klause by si podle Zbořila premiér Mirek Topolánek mohl vykládat jako své velké vítězství.

Dvořáková očekává pokus o to, aby celá první volba zkrachovala. Bude se o to patrně snažit právě KSČM. Šance vyvolat druhou volbu tím, že by nebyl zvolen nikdo, podle Dvořákové existuje, jde o to, zda na to komunisté budou mít dost hlasů.

Objevují se i úvahy, že by teoreticky mohlo dojít ke zvolen obou kandidátů, ač je to nepravděpodobné. „Nikdo není povinen hlasovat jen pro jednoho kandidáta,“ upozornila Dvořáková.

Závěr páteční společné volební schůze provázela přestřelka mezi občanskými a sociálními demokraty o jejím ukončení. Zatímco ODS navrhovala pokračovat ve volbě, šéf sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD) volbu přerušil do sobotního dopoledne. 

„Naprosto věřím, že lidé jsou znechuceni, když se na to dívají,“ podotkla Dvořáková. Hodně drsné projevy ale podle ní na schůzi nezazněly. Podle Zbořila mohl být celodenní spor o procedurální otázky součástí taktiky některých kuloáry protřelých poslanců, kteří chtěli hlasování vyvolat v nejvýhodnější chvíli.