Pravicoví radikálové pochodovali centrem Krnova

Krnov - Centrem Krnova dnes odpoledne prošel průvod pravicových radikálů. Svolavatel Tomáš Mareček akci označil za pietní akt k výročí úmrtí dvou příznivců ultrapravicového hnutí, kteří před dvěma lety tragicky zahynuli v Bohumíně. Dnešní akce se obešla bez konfliktů.

Do Krnova přijelo asi 120 příznivců extrémní pravice, ti zapálili pochodně a vydali se na pochod. Průvod vyrazil z autobusového nádraží asi v pět hodin odpoledne, prošel centrem města a zastavil se na hřbitově, kde účastníci akce uctili památku zemřelých kamarádů. Akce nebyla zakázaná. „Podmínky k ohlašování shromažďování občanů určuje zákon a právo shromažďovací je jedno ze základních lidských práv. Pořadatel řádně a včas akci ohlásil,“ řekla dnes starostka Krnova Renata Ramazanová.
 
Město ale mělo podezření, že by mohlo jít o akci pravicových radikálů. „Proto jsme informovali policii, ta je na akci připravena,“ dodala starostka a pokračovala, že pokud bude překročen zákon, je připravená vyzvat pořadatele k ukončení shromáždění.
 
Dnes uplynuly přesně dva roky od události, kdy zemřeli dva mladí muži. Tragickou náhodou uhořeli v Bohumíně ve zkušebně hudební kapely, kam šli spát po narozeninové oslavě, které se zúčastnili. Samotná akce v roce 2006 neměla nic společného s pravicovým extremismem, nicméně zemřelí muži byli sympatizanti extremistického hnutí.