V Litomyšli se chystá narovnání silnice, mine velké sídliště

Litomyšl (Svitavsko) - Po třech a půl letech se podařilo Litomyšli dohodnout výměnu s majiteli rodinného domu, na jehož místě má vést silnice. Radnice usiluje o narovnání vedlejšího tahu na Poličku v takové trase, aby minul větší sídliště. Hluk a nadměrná doprava totiž obtěžuje místní obyvatele, uvedl městský radní Radomil Kašpar.

"Vzhledem k tomu, že dědiců bylo víc, jednání byla složitá. Na finanční
vyrovnání nepřistoupili. Až po letech jsme se dobrali toho, že město
nabídne směnu," doplnil Kašpar. 

Město nabídlo rodině nový dům. Majitelé na výměně vydělají, odhadní cena nabízeného domu převyšuje hodnotu objektu, který dosud brání srovnání levotočivé zatáčky, řekl místostarosta Jan Janeček. 

Janeček doplnil, že je to silnice ještě z 19. století, která byla stavěna pro jinou dopravní zátěž. Část silnice už byla v minulosti narovnána a předpokládá se, že podél komunikace bude nové osvětlení, chodníky a pravděpodobně také kanalizace.

Zatímco osvětlení nebo kanalizaci by hradilo město, novou silnici by
zaplatil kraj. V současnosti připravuje projektovou dokumentaci a chystá se na územní řízení. Zda jej dokončí ještě letos, to lze těžko odhadovat. 

„Brzdit jej mohou další majetková vyrovnání. Rozpočet stavby se odhaduje na osmdesát milionů korun a narovnat by se měl asi 700 metrů dlouhý úsek,“ řekl vedoucí odboru dopravy krajského úřadu Ladislav Umbraun.