Nátlak před volbou prezidenta: Za hlas pro Klause kulka

Praha - Senátorky Liana Janáčková a Jana Juřenčáková z klubu SNK dostaly do Senátu zásilku, která obsahovala kulky ze střelné zbraně. Obě senátorky jako jediné ze svého klubu volily v první volbě prezidenta Václava Klause. Juřenčákové už kvůli tomu někdo vyhrožoval i prostřednictvím textové zprávy na její mobilní telefon. Podle ČTK poslal kdosi náboje i poslanci ČSSD Evženu Snítilému a dvěma bývalým sociálním demokratům Miloši Melčákovi a Michalu Pohankovi.

„Dnes v 9:30 byly při běžné rentgenové vstupní kontrole příchozí pošty objeveny ve dvou obálkách kulky ze střelné zbraně. Obálky byly adresovány senátorkám Lianě Janáčkové a Janě Juřenčákové. Vedoucí Kanceláře Senátu František Jakub okamžitě podnikl v souladu se zákonem příslušné kroky a v současné chvíli případ řeší policie,“ komentoval případ tiskový tajemník Kanceláře Senátu Petr Kostka.

Juřenčáková dostala už v noci na sobotu před třetím kolem prezidentské volby vulgární textovou zprávu. V pondělí věc oznámila policii ve Slavičíně na Zlínsku. „Zaevidovali jsme to a záležitost postupujeme na službu kriminální policie a vyšetřování do Zlína,“ potvrdil šéf slavičínského policejního oddělení Vratislav Hruška s tím, že blíže věc nehodlá komentovat.

„Pokud je vytvářen nátlak na senátorky, které volily jednoho kandidáta, tak je to další argument k zamyšlení, zda nemáme přehodnotit způsob volby,“ myslí si předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa.

V kuloárech se mluvilo i o dalších zákonodárcích, kteří byli od pátečního večera pod silným tlakem kvůli svému postoji k jednotlivým kandidátům. ČSSD obvinila zástupce ODS z nátlaku na svého poslance Evžena Snítilého, který v pátek nehlasoval pro Jana Švejnara a podle sociálních demokratů se psychicky zhroutil po schůzce s ministrem vnitra a místopředsedou ODS Ivanem Langrem. Ten to označil za nesmysl.

Snítilý nyní zvažuje, že vystoupí z poslaneckého klubu ČSSD, ze sociální demokracie a že složí i poslanecký mandát. Zatím zůstává a rozhodne se ještě před páteční volbou hlavy státu. Žádný nátlak na něj prý nikdo nevyvíjí.

Při třetím kole volby chyběl také senátor KDU-ČSL Josef Kalbáč. Uvedl, že mu v sobotu na Hradě na toaletách vyhrožoval jemu neznámý muž a snažil se ho odradit od hlasování pro Václava Klause. Když se senátor muže pokusil zadržet, udělalo se mu špatně a musel vyhledat lékařskou pomoc kvůli srdeční arytmii.

Janáčková a Juřenčáková nejsou prvními politiky, kterým bylo vyhrožováno. Několik varovných zpráv obdržel bývalý premiér Stanislav Gross. Například v dubnu 1999 ještě jako šéf sociálnědemokratických poslanců dostal balík se zaříznutou slepicí a ultimátem varujícím před pokračováním v politické činnosti. Jako ministr vnitra dostal v červenci 2001 anonymní dopis, kde mu někdo vyhrožoval likvidací. V únoru 2005 Grossovi přišel anonym s nábojnicí a do soukromé schránky obdržel další dopis s výzvou k odstoupení.

V březnu 2003 tehdejšímu ministru práce Zdeňku Škromachovi vyhrožoval anonym atentátem. Výhružné anonymy byly adresovány i Zdeňku Škromachovi, Cyrilu Svobodovi, Ivanu Langerovi a Jiřímu Paroubkovi.