ČSSD se obává účelových obvinění a mediálních kampaní

Praha - ČSSD se obává, aby nebyl před páteční prezidentskou volbou zopakován scénář, který se objevil s Kubiceho zprávou. Tedy aby nedošlo k účelovým obviněním či mediálním kampaním, jejichž cílem bude ovlivnit rozhodování demokratických orgánů. Předseda ČSSD Jiří Paroubek navíc vystoupil proti ministru vnitra Ivanu Langerovi. Jeho výroky, které padly na víkendové volbě, podle něj balkanizují českou politiku.

„Langer prohloubil mé podezření, že není ani tak ministrem vnitra jako ministrem policie,“ řekl Paroubek. Podle šéfa sněmovní komise pro kontrolu BIS Jeronýma Tejce by ČSSD nebyla k jeho výrokům tak citlivá, kdyby nepadly v kontextu prezidentské volby. „Pan ministr je veřejný činitel a musí se k tomu vyjádřit. Chtěl bych mu dát prostor na jednání Poslanecké sněmovny, aby sdělil občanům, co těmi výroky myslel,“ dodal Tejc.

Schůzky se Snítilým měli být náhodnými svědky dva poslanci ČSSD Ivan Ohlídal a Josef Řihák. „Udělám to, jak chcete, jasně,“ zaslechl prý Ohlídal slova Snítilého. Poslanec Řihák zase zaslechl Langera, jak tiše odpověděl: „Dobře, to vyřídíme.“ Langer ale vše označil za sprostou lež.

ČSSD se nelíbilo ani prohlášení ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Žáčka. Poslanec Snítilý se podle něj dvakrát objevuje v takzvaných registračních svazcích. „Žáček buď strávil celý víkend čtením různých svazků, ke kterým může mít jako ředitel ústavu přístup, nebo existují složky na všechny poslance a pouze někteří vyvolení k nim mají přístup,“ uvedl Tejc. Nevyloučil ani variantu, že vše mohla být připravená akce.

Co se týče jednání s komunisty, byl by podle Parobka pro ČSSD přijatelným kandidátem Pavel Rychetský. Musel by se ovšem o funkci ucházet. „Europoslankyně Jana Bobošíková, při vší úctě k ní, nedosahuje formátu, aby mohla kandidovat na prezidenta republiky. Její kandidaturu nemůžeme brát vážně,“ komentoval Paroubek. ČSSD chce především vyzvat komunisty, aby změnili svůj přístup neustálého taktizování. Pokud nechtějí, aby byl zvolen Václav Klaus, měli by dle Paroubka jednat se subjekty, které podpořily kandidaturu Jana Švejnara.