Žalobce podmíněně zastavil stíhání generála Zbořila

Praha - Žalobce státního zastupitelství pro Prahu 6 podmíněně zastavil obvinění bývalého náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky generála Ivo Zbořila ze zpronevěry. Informaci oznámil Zbořilův advokát Jiří Teryngel a potvrdil ji také zdroj ze státního zastupitelství.

„Zkušební doba byla stanovena na šest měsíců a pokud pan Zbořil po tuto dobu nic nespáchá, bude stíhání zastaveno definitivně,“ uvedl Teryngel.

Generála ve výslužbě začala loni vyšetřovat protikorupční policie kvůli neoprávněně vyplacené odměně 8000 korun. Obhájce ale odmítá tvrzení, že Zbořil podváděl. Podle Teryngela chtěl v roce 2006 odměnit dva pracovníky, kteří pro něj pracovali. V jednom případě šlo o ženu, která zastupovala jeho sekretářku a služebně byla zařazena pod Zbořila. Druhým byl ale pracovník útvaru provozu a služeb, který měl jiného nadřízeného. Právě u něj Zbořil porušil předpisy. Aby mohl oba zaměstnance odměnit, udělil věcný dar, fotoaparát za 8043 korun, papírově sám sobě. Zbořil uznal své pochybení, zaplatil údajnou škodu a další peníze věnoval na dobročinné účely. Podle advokáta souhlasilo s podmíněným zastavením i ministerstvo obrany.

Zároveň je Zbořil prověřován i v souvislosti s jiným případem. Byl již vyslýchán vojenskou policií, ale prozatím nebyl obviněn. Vojenská policie potvrdila, že byl vyšetřován, odmítla však sdělit důvod. Podle mluvčího vojenské policie Jana Čermáka nejde o kauzu černých fondů na generálním štábu. Ty měly vzniknout v letech 2003 až 2007 z podvodně získaných peněz.

Zbořil zahájil vojenskou kariéru jako velitel motostřelecké čety, v 90. letech mimo jiné velel sedmé mechanizované brigádě. Od dubna 2004 působil na ministerstvu jako ředitel sekce rozvoje druhů sil, která organizuje výcvik, řízení a rozvoj vojsk. V minulém roce pak pracoval jako náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky.