Kožený vyzval státního zástupce ke zveřejnění žaloby

Londýn - Viktor Kožený vyzval státního zástupce Jaromíra Jindřicha, aby zveřejnil na internetu všechny finanční transakce, které napadá v žalobě před soudem. Bývalý prezident Harvardských investičních fondů Kožený je spolu se svým kolegou Borisem Vostrým obžalován z podvodu a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Státní zástupce by měl podle Koženého prokázat, která pravidla byla při transakci porušena.

Pražský soud začal v úterý vyslýchat prvního svědka Zdeňka Častorála. Ten koncem roku 2000 nastoupil jako likvidátor Harvardského průmyslového holdingu a později podal v případu trestní oznámení. Jeho výslech bude pokračovat ještě další dny. Celé jednání pak podle předsedy senátu městského soudu Dušana Pašky potrvá minimálně půl roku.

Častorál uvedl, že k obvinění zpracoval několik set analytických studií. „Chci potvrdit, že co je v obžalobě, odpovídá tomu, k čemu jsem ve svých analýzách dospěl,“ prohlásil. Kožený s Vostrým podle něj převedli cenné papíry z harvardských společností na firmy sídlící na Kypru, peníze za ně však fondy neobdržely. Obžalovaní prý také prováděli takzvaná drancovací kolečka, při kterých převáděli akcie z jedné společnosti na druhou a zpět, ale za různé ceny.

Kožený žádá, aby Jaromír Jindřich všechny napadené transakce zveřejnil na internetu, kde by je čeští občané mohli posoudit. „Akcie se nikdy neprodaly za méně, než byla ten den jejich oficiální burzovní cena a veškeré obchody proběhly zcela korektně přes burzu nebo RMS,“ uvedl Kožený a opakovaně zdůraznil, že podle jeho názoru nebyl porušen žádný zákon. Cílem obžaloby je podle něj zdiskreditování celého procesu privatizace. Dále tvrdí, že proces proti němu je politicky motivovaný a obvinění bylo vypracováno na objednávku bývalého premiéra Miloše Zemana. České úřady to kategoricky odmítají.

Koženému, který žije na Bahamách a odmítá vydání k trestnímu stíhání do ČR, a jeho bývalému společníkovi Vostrému hrozí za podvod a porušování povinnosti při správě cizího majetku až 12 let vězení. Obžaloba má 411 stran a týká se 110 obchodů s cennými papíry. Podle ní Kožený s Vostrým v letech 1995 až 1997 převáděli majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice a poškodili tím holding, který poté skončil v likvidaci. Škoda, které se podle žaloby dopustili, se podle posledních propočtů vyšplhala na 16 miliard korun.

Holding se k soudnímu jednání připojil jako poškozená strana a po obžalovaných požaduje náhradu za způsobené škody. Chce, aby Kožený zaplatil společnosti devět miliard korun, po Vostrém žádá kolem sedmi miliard.