Vůdce kubánské opozice navštívil Prahu

Praha – Vůdce kubánské opozice Pedro Cid je v Česku. Spolu se dvěma kolegy disidenty přijel na pozvání premiéra Mirka Topolánka. Tříčlenný výbor právníků vyzývá kubánský režim, aby propustil politické vězně.

Bojovat proti Castrovu režimu je pro opozici velmi těžké, i proto, že byla dlouho roztříštěná. V poslední době se ale nebývale sjednotila. Jejího vůdce, který v kubánském vězení strávil 16 let, teď pozval premiér Topolánek do Prahy. „Během krátké schůzky jsme si řekli informace o tom, co se děje na Kubě, v kubánské emigraci a v Evropské unii. EU je v poslední době pod tlakem některých zemí, speciálně Španělska, Francie, ale i Itálie, které chtějí zmírňovat tlak na kubánský režim,“ vysvětluje Topolánek.

Naopak Česká republika Kubě neustupuje. Vždy byla hlasitým kritikem porušování lidských práv a i díky ní jsou vyhlídky politických vězňů na konec diktatury jasnější než kdykoli před tím.

Česko-kubánské vztahy jsou kvůli nekompromisnímu postoji Prahy na bodu mrazu. V OSN již dříve Češi prosadili rezoluce odsuzující porušování lidských práv na Kubě. V EU patří čeští diplomaté k nejtvrdším kritikům Castrova režimu. Sám kubánský vůdce Castro se na veřejnosti neobjevuje od loňské operace zažívacího traktu, kdy také předal pravomoci dočasně svému bratru Raúlovi.

Kritiku Kuby ze strany Česka dnes Cid v Praze ocenil. „Jsme velmi vděční České republice. Češi jsou pro nás jako bratři. Kuba jednou bude svobodná, možná dříve, než si všichni myslíme. Všichni se moc těšíme na chvíli, až se sjedeme do Havany a budeme oslavovat svobodnou Kubu,“ prohlašuje Cid.

Cid se zastavil v Praze v rámci své cesty po Evropě. Před dvěma dny převzal v Bruselu Cenu za lidská práva Ludovica Trarieuxa, jejímž laureátem je kubánský právník a disident René Gómez Manzano. Tomu ale kubánský stát nedovolil opustit „ostrov svobody“.