Přípravy na páteční druhou volbu prezidenta vrcholí

Praha - V parlamentu, stranických sekretariátech a štábech uchazečů o prezidentský úřad dnes vrcholí přípravy na páteční druhou volbu hlavy státu, která se opět odehraje na Pražském hradě. Očekává se, že zástupci obou komor parlamentu dnes budou dojednávat organizaci volby. Před týdnem se neshodli a zákonodárci se pak na Hradě dlouho dohadovali. V posledních hodinách se tedy bude řešit nejen otázka, „jak volit“, ale i „koho“. Vyjednavači kandidátů budou navíc v zákulisí pokračovat v zajišťování hlasů pro uchazeče o nejvyšší ústavní funkci.

Volba prezidenta bude jediným bodem společné schůze Poslanecké sněmovny a Senátu, která v pátek dopoledne začne ve Španělském sále Hradu. O prezidentský úřad budou stejně jako před týdnem bojovat Václav Klaus, který usiluje o znovuzvolení, ekonom Jan Švejnar a nově také kandidátka KSČM, europoslankyně Jana Bobošíková. Za favorita je stejně jako před týdnem považován Klaus, jemuž v sobotu uniklo znovuzvolení o jeden hlas.

O organizaci volby by dnes odpoledne měli jednat zástupci vedení sněmovny a Senátu. Předpokládá se, že budou debatovat mimo jiné znovu o tom, zda by volba měla být tajná, nebo veřejná.

Nelze vyloučit další napětí na politické scéně, která již týden zažívá sérii skandálů spojených s prezidentskou volbou. Kvůli ní panuje napětí ve vládní koalici, kde se rozhořel ostrý spor mezi ODS a zelenými, kteří odmítají kandidáta občanských demokratů Klause.

Existuje rovněž podezření, že první kolo volby mohly nepřímo ovlivnit zákulisní manévry některých příslušníků civilní rozvědky. Nejméně šest zákonodárců se navíc kvůli volbě stalo terčem výhrůžek. Předseda senátorů SNK Josef Novotný zase oznámil, že mu nejmenovaný senátor ODS při volbě nabídl dvoumilionový úplatek za hlas pro Klause. ODS to popřela a zvažuje žalobu.

Senátor Novotný zatím nehodlá prozradit jméno inkriminovaného zákonodárce, jméno prozradí až policii, pokud bude věc vyšetřovat. Poslanec ODS Marek Benda, který byl hostem studia Dobrého rána pochybuje, že by někdo ze zákonodárců ODS se pokusil jej uplatit, neboť všichni senátora Novotného znají a vědí, že uplatit jej nemá smysl. Poslance Bendu spíše zneklidňuje podezření, že prezidentskou volbu ovlivňují bezpečnostní služby.