Ve středu zemřelo na silnicích 10 lidí

Praha - Středa 13. února se stala zatím nejtragičtějším letošním dnem na českých silnicích. Při dopravních nehodách zahynulo celkem deset lidí. Osm z deseti obětí si vyžádala srážka tří aut u Panenského Týnce na Lounsku, která je zřejmě nejzávažnější silniční nehodou od března 2003, kdy u jihočeských Nažidel zahynulo v havarovaném autobusu 19 cestujících.

V roce 2007 byl únor měsícem s nejnižší úmrtností na českých silnicích.
Letos se však tato situace zřejmě nebude opakovat, druhý měsíc roku začal tragicky. Například 5. února zahynulo při autonehodách podle předběžných údajů celkem pět osob, z toho tři kvůli nesprávnému a riskantnímu předjíždění v nepřehledných místech. Podle zprávy, kterou v úterý zveřejnilo policejní prezidium, je tragický únor důsledkem zvyšující se agresivity řidičů a jejich sobeckého chování.   

Tato slova dokládá i středeční nehoda u Panenského Týnce, kde se srazil mikrobus, kamion a osobní vůz. Podle předběžných výsledků vyšetřování
nejspíš pochybil řidič osobního auta, který začal předjíždět před ním jedoucí kamion. V opačném směru jel v tom momentě mikrobus, který po střetu s vozem čelně narazil do kamionu. Osm cestujících z mikrobusu nehodu zaplatilo životem. 

Kromě obětí srážky na Lounsku zahynula ve středu také šestnáctiletá dívka a další žena. Dívka podlehla zraněním při autonehodě mezi Komárovem a Zaječovem na Hořovicku.

Na Karlovarsku u obce Verušičky došlo včera ráno k tragické nehodě, při které byla usmrcena žena. Řidič Škody Fabia Combi nepřizpůsobil rychlost vozidla stavu vozovky, dostal smyk a přes svodidla vyjel mimo vozovku, kde narazil do stromu. Sedadlo spolujezdce se stalo osudným pro mladou ženu, která při nehodě utrpěla smrtelná zranění. Sám řidič a další spolujezdkyně byli zraněni lehce, informovala mluvčí karlovarské policie Zdeňka Papežová.

V loňském roce zemřelo na českých silnicích celkem 1123 lidí, tedy o 167 více než za rok 2006. Nejtragičtějším dnem byl zřejmě pátek 8. června, kdy při nehodách přišlo o život 11 osob. Následovaly například neděle 26. srpna a pátek 21. září, kdy zemřelo deset lidí. Oběti autonehod loni nejčastěji umíraly při nehodách, jejichž příčinou byla nepřiměřená rychlost. Téměř stejně vysoký podíl lidí zemřel kvůli nesprávnému předjíždění.