Litvínov opraví Smetanovu ulici za 80 až 120 milionů korun

Litvínov (Mostecko) - Severočeský Litvínov plánuje výraznou investici do rekonstrukce Smetanovy ulice včetně tramvajového kolejového svršku. Náklady dosáhnou podle předběžných odhadů 80 až 120 milionů korun, město proto požádá o dotaci z regionálních operačních programů EU. Na projektu spolupracuje i Ústecký kraj jako vlastník silnice a Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, kterému patří tramvajový svršek, řekl novinářům místostarosta Pavel Stehlík.

Investice zahrnuje rekonstrukci tramvajového tělesa a nového ukotvení trolejí včetně posunutí kolejí, aby mohla být vytvořena parkovací místa pro automobily na zastavěné straně ulice. Projekt dále počítá i s opravou chodníků, obnovou veřejného osvětlení a bezpečnějšího řešení dvou křižovatek. 

"Práce by mohly začít ještě v letošním roce, záleží na tom, jak budeme
úspěšní v žádosti o evropské peníze," uvedl Stehlík. 

Rekonstrukce naváže na celkovou úpravu Žižkovu ulice před sedmi lety. Práce na odhlučnění kolejí, úpravách a přeložkách inženýrských sítí včetně osvětlení a výměně betonových kvádrů a dlažebních kostek za asfaltový koberec si vyžádaly 41 milionů korun.

Na nutnost stavebních úprav kolejového svršku upozornili obyvatelé. Na
radnici si stěžovali na hluk a otřesy, způsobené projíždějícími tramvajovými vozy v blízkosti jejich domů. Za pravdu jim dal i hygienik. 

Tramvajová doprava spojuje Litvínov s asi 15 kilometrů vzdáleným Mostem. Hojně ji využívají i zaměstnanci firem v areálu společnosti Unipetrol RPA.