Příští týden Češi uvidí zatmění Měsíce, těší se i hvězdárny

Praha - Úplné zatmění Měsíce, které nastane v noci na 21. února a bude vidět z české kotliny celé, je pro hvězdárny v České republice svátkem. Přestože jeho hlavní část proběhne mezi 04:00 a 04:51, mnohé z nich budou mít otevřeno a chystají se na jeho pozorování spolu s návštěvníky.

Měsíc vstoupí do polostínu Země v 01:35. Tato část zatmění je ale pouhým okem takřka nepostřehnutelná. V zemském stínu se Měsíc začne pomalu skrývat od 02:43. Zcela se do něj schová v 04:00 a vystupovat začne ve 04:51. Zcela ze zemského stínu Měsíc vystoupí v 06:09 a z polostínu v 07:17. Ještě dříve ale v 06:52 pozorovatelům v české kotlině zapadne.

Zatmění Měsíce má na rozdíl od zatmění Slunce jednu výhodu. Je ho možné pozorovat ze všech míst na Zemi, kde je Měsíc v tu chvíli nad obzorem. Úplné zatmění Slunce mohou pozorovatelé spatřit na zemském povrchu v dlouhém, ale jen několik kilometrů úzkém pásu. 

K pozorování zatmění Měsíce není potřeba vůbec žádná pomůcka. Když se ale pozorovatel vybaví alespoň menším astronomickým dalekohledem, může pozorovat vstupy měsíčních útvarů do zemského stínu a opět jejich výstupy. 

Letos bude zatmění Měsíce ještě 16. srpna, ale pouze částečné. Na úplné si budou muset přátelé noční oblohy z české kotliny počkat do roku 2011. V letošním roce bude možné pozorovat ještě jeden neobvyklý nebeský úkaz, a to 1. srpna částečné zatmění Slunce. Kdo bude chtít vidět zatmění úplné, musí za ním vycestovat do Ruska.