Prezidentská volba byl souboj o podobu politiky, řekl v MfD Klaus

Praha - Prezidentská volba byla podle Václava Klause zásadním soubojem o podobu české politiky. Uvedl to v rozhovoru v pondělní Mladé frontě Dnes. Jeho vítězství nad Janem Švejnarem bylo prý další porážkou těch, kteří už od roku 1990 prosazují diktát vyvolených. Lidé, kteří podporovali Švejnara na post hlavy státu, jsou podle něj lidé, kteří se snažili bojovat "proti všemu, co se tady odehrálo od 17. listopadu 1989."

V koalici za Švejnarovo zvolení vidí Klaus pokračovatele Občanského fóra nebo hnutí Děkujeme, odejďete, které na konci devadesátých let mimo jiné požadovalo zrušení opoziční smlouvy, na níž se tehdy dohodli předsedové ODS Klaus a ČSSD Miloš Zeman.

Klaus v rozhovoru dále uvedl, že podobné souboje o nejvyšší ústavní funkci, jako tomu bylo letos, budou pokračovat i v dalších volbách. Do nich se hodlá nějakou formou zapojit i po vypršení svého druhého funkčního období. 
  
Klausovi jeho dosavadní mandát trvá do 7. března, po složení Ústavou předepsaného slibu se stane prezidentem na dalších pět let, tedy do roku 2013. Podle Ústavy může být prezidentem jen ve dvou po sobě jdoucích funkčních obdobích.