Celníci zachytili kamion, který vezl do Česka nebezpečný azbest

Dolní Dvořiště - Na hraničním přechodu Dolní Dvořiště  na Českokrumlovsku zadrželi policisté kamion, který se snažil na naše území převézt dvacetitunový náklad azbestu. Chorvatskému řidiči hrozí nyní obvinění ze spáchání trestného činu nedovoleného nakládání s odpady. Přeshraniční kamionovou dopravu kontrolovali dnes celníci ve spolupráci s policií a Českou inspekcí životního prostředí na osmi místech v republice.

Kamion s azbestem jel z Rakouska do Německa. Zatímco pro tyto dvě země měl řidič všechny doklady v pořádku, k průjezdu přes Českou republiku mu chybělo potřebné povolení. Řidič tvrdí, že si chtěl přes naše území zkrátit cestu do Drážďan, netušil ale, že se tak dopouští trestného činu. Policisté po skončení výslechu pošlou kamion zpět do Rakouska. 

Podle Inspekce životního prostředí byl ale kamion dobře uzavřený, a nebezpečný náklad by tedy neměl okolí ohrozit. Navíc je azbest rizikový spíše, pokud je člověk dlouhodoběji vystaven působení této látky. Většina zemí, před devíti lety také Česká republika, používání azbestu jako stavebního materiálu zakázala.

Celostátní dopravní akce na hraničních přechodech trvala čtyři hodiny. Policisté se zaměřili především na dovážení odpadů, kontrolují ale i doklady, dodržování povinných přestávek a také zjišťují, zda nákladní auta nejsou přetížená.