Pokutu podle zákona o střetu zájmu dostal poprvé soudce

Praha - S odvoláním na zákon o střetu zájmů, který je v platnosti již rok, soud poprvé odsoudil soudce za to, že nepřiznal svůj majetek. Za dobu účinnosti zákona byli potrestáni jen dva lidé. Nízký počet je podle právníků daný především nejasnostmi v zákoně. Poslanci už schválili jeho novelu.

Soudci Vladimír Konvičnému za nepřiznání majetku po odchodu do důchodu hrozila pokuta až ve výši 30 tisíc korun. Ostravský soud mu ji odpustil. „Byla mu uložena povinnost podat oznámení o majetku do určitého termínu,“ uvedla mluvčí ostravského soudu Simona Mudříková. Jednalo se o přelomový případ, kdy byl poprvé za střet zájmů odsouzen člověk působící mimo politiku.

Zákon má zaručit nezávislost veřejných činitelů, tedy soudců, členů rad obcí a krajů. Podle některých je ale systém, předepsaný normou, nepřehledný. Sněmovna ovšem nedávno schválila novelu, která by měla zákon zjednodušit.

Od doby zavedení zákona soudy řešily přibližně dvě desítky porušení zákona. Zaplacení pokuty nařídily pouze v případě Jiřího Čunka. Soud mu vyměřil pokutu ve výši dvacet tisíc korun za to, že v majetkovém přiznání neuvedl půjčku od banky.