Auto bez řidiče zranilo chodkyni v Jablonci

Jablonec nad Nisou - Těžké zranění utrpěla v Jablonci nad Nisou padesátiletá chodkyně, kterou porazilo neřízené auto. Rozjelo se samovolně poté, co ho řidička zaparkovala v prudce se svažující ulici U Rybníka. Žena se bude předběžně léčit více než šest týdnů, uvedla policejní mluvčí Ludmila Knopová.

Zraněnou chodkyni operovali ještě v pondělí lékaři v jablonecké nemocnici. Pak pacientku umístili na anesteziologicko-resuscitační oddělení a udržují ji v umělém spánku. Podle mluvčí nemocnice Petry Krajinové se žena dnes nacházela ve vážném, ale stabilizovaném zdravotním stavu.

„Chodkyně po střetu s autem Opel Astra dokázala vstát, později ale zkolabovala. Neštěstí stále vyšetřujeme,“ uvedla Knopová. Pokud by policisté zjistili, že řidička havárii zavinila, hrozilo by jí obvinění kvůli ublížení na zdraví. Krajská mluvčí záchranné služby Kristýna Fejfarová dodala, že žena měla zraněné břicho, hrudník a záda a lékař se obával vnitřního krvácení.

„Sedmačtyřicetiletá řidička po zaparkování svého auta sice zařadila rychlostní stupeň, nezatáhla však ruční brzdu,“ vysvětlila Knopová. Nehoda se stala v pondělí navečer a podle Knopové by si z ní měli vzít ostatní motoristé poučení.

"Pokud v zimě nechtějí používat při parkování ruční brzdu, ať vždy zařadí
takový rychlostní stupeň, aby omezili riziko, že se jejich vůz samovolně rozjede. Tedy jedničku ve chvíli, kdy auto stojí zadkem dolů a zpátečku, když stojí předkem dolů," konstatovala Knopová.

Jako spolehlivá pomůcka proti samovolnému rozjetí auta poslouží obyčejné dřevěné klínky, zastrčené pod zadními koly.