Do Týnského chrámu se vrátí tři zvony

Praha - Do severní věže Týnského chrámu se po více než padesáti letech vrací tři zvony. Původní byly za druhé světové války zlikvidovány. Dva menší budou umístěny čelním oknem ze Staroměstského náměstí. Největší se bude instalovat bočním oknem z Týnské ulice. Doposud bylo možné slyšet pouze druhý největší zvon v Praze, Marii, který je zavěšen v jižní lodi a pochází z roku 1553. V severní věži je od roku 1989 svatá Anežka.

Největší z nových zvonů, svatý Archanděl Michael, má 2,5 tuny a tón C1. Prostřední, svatá Ludmila, váží 530 kilogramů a rozezní se tónem A1. Nejmenší, svatý Jan Nepomucký, má 340 kilogramů a bude vyzvánět tónem H1. Stejně jako v minulosti budou zvony zavěšeny na dubová jařma, která umožňují lepší rezonanci. 
 
Nové zvony už mají moderní elektronické ovládací prvky. Na Marii se dosud zvonilo ručně. Celý systém bude navíc napojen na centrální spínací hodiny, kde si farnost bude moci naprogramovat pravidelné zvonění. Zvony půjde spustit i pomocí dálkového ovládaní, které bude fungovat až do vzdálenosti 1000 metrů od chrámu. 
  
Zvony byly do Prahy přivezeny hned po svém vysvěcení v prosinci loňského roku. Původně se měly rozeznít už na Vánoce, ale s ohledem na vánoční trhy a nepříznivé počasí byly umístěny až dnes. Instalace by měla být dokončena ve čtvrtek. Do severní věže by mohl v budoucnu přibýt ještě jeden zvon s tónem E1, vše ale závisí na finančních prostředcích.