Senátor Novotný jméno úplatkáře stále nezveřejnil

Praha - Ani včerejší návštěva senátora SNK-ED Josefa Novotného v pořadu Události, komentáře nevnesla žádné zásadní informace do kauzy  dvoumilionového úplatku spojeného s volbou prezidenta. Novotný jméno údajného senátora ODS, který mu tuto částku nabídl, když podpoří Václava Klause, stále neprozradil. Se svým vyjádřením bude čekat na výsledky šetření policie.

„Když zjistíte korupci, jdete na policii. Ta pak koná. Klasický postup. Když teď odtajním jména, vystavuji se riziku,“ řekl Novotný na svou obhajobu, proč nechce celou věc zveřejnit.  

Senátor SNK-ED tento postup ale přeje jen zcela nedodržel. Dvoumilionový úplatek za hlas pro Václava Klause mu byl nabídnut těšně po první prezidentské volbě, a to mezi 14.00 a 17.00. Policii kontaktoval až o týden později.

Novotný celou věc obhajoval: „Nevěděl jsem, zda se jedná o provokaci či ne. Bál jsem se znemožnění. Celou věc jsem ale přesto konzultoval s právníkem. Chtěl jsem zajít na policii, ale pak jsem těžce onemocněl. Kvůli tomu jsem nedorazil i na důležitá jednání. Než jsem stihl podat výpoveď protikorupčnímu policejnímu útvaru, celá věc se objevila v médiích… Byl jsem vyzván, že vzadu sedí peníze. Ta výzva byla jasná a konkrétní. Byl bych rád, aby se má výpověd srovnala se záznamem ze sálu. Policie má nyní nahrávky u sebe,“ dodal Novotný. Za nařčení z úplatkářství, pro které zatím neexistuje jejiný faktický důkaz, teď čelí Novotný žalobě. Tu na něj podal předseda senátorů ODS Jiří Stříteský.

Stříteského muselo k podání oznámení zmocnit předsednictvo senátorského klubu ODS, protože klub jako takový trestní oznámení sám podat nemůže. Novotného viní z poškozování cizích práv. „Pan senátor se podle mě do toho zaplétá čím dál tím víc. Mezi první a druhou volbou prezidenta by něco takového nebylo možné ani provést. V sále nebyl nikdo, kdo by s Novotným řešil otázku úplatku. Celý národ viděl, že se klub senátorů se choval naprosto vzorně,“ řekl Stříteský v pořadu ČT Události, komentáře.

Možné důvody Josefa Novotného k obvinění ODS z korupce

Novotný letos na podzim obhajuje senátorský mandát. Je tedy možné, že celý případ má za úkol jen vzbudit vlnu zájmu o jeho osobu. Senátor za SNK-ED se také netají tím, že se v polovině 90. let rozešel s ODS ve zlém. Tenkrát ještě působil jako starosta v Bystřici pod Pernštejnem. S občanskými demokraty se údajně rozhádal kvůli otázce daní. Následně ze strany vystoupil.

Novotný vylučuje, že se z jeho strany jedná o mstu ODS. Zároveň ale naznačil, že je třeba důrazně upozornit na nedemokratické metody jednání senátu pod vedením občanských demokratů.