Škrlová v MfD: Sestry Mauerovy a Bašová mě mučily

Brno - Třiatřicetiletá Barbora Škrlová, která je klíčovou postavou v kuřimské kauze týraných dětí, tvrdí, že ji Klára a Kateřina Mauerovy a Hana Bašová přezdívaná Nenci mučily stejně jako Klářiny syny Ondřeje a Jakuba. "Dělaly se mnou terapie," řekla Škrlová Mladé frontě Dnes. "Terapie" podle ní ale znamenaly bití, pálení v tříslech, řezání a zamykání do temných místností.

„Nenci říkala, že je ve mně nějaký hajzl a ten že musí ven,“ popsala Škrlová, jak jí ženy týrání vysvětlily. Podle její výpovědi je hlavní tyrankou v celém případu Kateřina Mauerová. Ta prý svou sestru Kláru spolu s Bašovou „organizovala“, píše MfD.  

„Byla jsem už ke konci úplně hotová z těch terapií, bily mě a pálily a taky namáčely, vykopaly mi tam i hrob a daly mě do něj. Říkaly, že Barunka je mrtvá, daly mě do té díry a zasypaly. Pak mě zase Klára vytáhla,“ popisuje Barbora Škrlová.

Škrlová se domnívá, že několik let dlouhé „vymývání mozku“ mělo za cíl to, aby se cítila být dítětem, za které se potom skutečně vydávala. „Myslím, že mě na výjezdech chtěly prodávat zlým pánům, kteří dělají škaredé věci dětem,“ prohlásila. 

Z výpovědi Barbory Škrlové dále vyplývá, že týrané děti se musely trápit i navzájem. Detailně popsala, jak ji a devítiletého Jakuba na jednom
„výjezdu“ ve Veverské Bítýšce u Brna musel sedmiletý Ondřej bít a ona mu pak na oplátku zase ponořit hlavu do lavoru s vodou. Škrlová ve výpovědi uvedla: „Musela jsem to udělat, jinak by mě utopily. Když z nás někdo neposlechl, tresty byly ještě horší.“   

Dále popsala, že její trápení začalo ve chvíli, kdy se jí ujala Kateřina Mauerová. „Nevím, kdo tenkrát rozhodl o tom, že budu žít s ní, asi tatínek nebo Viktor Skála.“ Mauerová a další lidé jí prý pravidelně dávali léky, injekce a rostliny. Pak ji vždy několik hodin mučili a ponižovali.