Jízdenku pomocí SMS si denně kupuje až 17.000 Pražanů

Praha - Elektronickou jízdenku si pomocí mobilního telefonu denně kupuje 15.000 až 17.000 lidí, kteří cestují v pražské hromadné dopravě, řekl dnes marketingový ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Jan Svoboda. Jízdenku v mobilním telefonu mohou cestující využívat od listopadu. "Dopravní podnik je s SMS jízdenkami spokojen," uvedl.

Podle něj je podstatné, že podle výzkumu si tyto jízdenky kupuje až 60 procent lidí, kteří by jinak jeli načerno. „SMS jízdenka je pozitivně motivuje,“ dodal Svoboda. Výsledky výzkumu chce dopravní podnik zveřejnit příští týden.
   
Cena SMS jízdenky je stejná jako u klasické papírové, cestující za ni zaplatí 26 korun. Od ledna si lidé kupují SMS jízdenky telefonní čísle 902 06 26, kam je třeba zaslat text DPT. Operátor do dvou minut zašle na mobil zprávu s platností dokladu a kódem. Až poté by měl cestují nastoupit do vozu MHD. SMS jízdenka platí 90 minut, papírová o čtvrt hodiny méně. Pomocí textové zprávy si lze koupit pouze základní přestupní jízdenku.

Změna ale čeká i na lidi, kteří si kupují papírové jízdenky. Koncem týdne chce dopravní podnik začít vydávat vylepšené jízdní doklady, které budou obsahovat nové bezpečnostní prvky. Kombinace ochranných prvků na nových jízdenkách by měla být takového stupně, že jejich napodobení by bylo pro případně padělatele mnohem obtížnější než u dosavadních jízdenek. „Pro revizory budou případné padělky díky nové kvalitní ochraně snadno rozpoznatelné,“ uvedl Svoboda. Cestující se mohou těšit na design, který podle Svobody využívá nových barevných podkladů.