Lidé se po zavedení zón v Praze 3 snaží parkovat v Praze 2

Praha - Lidé, kteří si nemohou nebo nechtějí koupit parkovací kartu a dříve parkovali ve třetí pražské části, se po pondělním zavedení zón snaží zaparkovat v sousední Praze 2. Druhá městská část sice zóny zavedla v listopadu, řidiči si ale myslí, že ostražitost strážníků v této části Prahy už polevila, řekla starostka Prahy 2 Jana Černochová.

„Obyvatelé si vydedukovali, že to na Praze 3 začíná a že tam bude větší restrikce než na Praze 2, ale to se mýlili, protože jsme s tím počítali,“ uvedla Černochová. Městská policie naopak hlídky v hraniční části Prahy 2 posílila a odtáhla desítky vozidel. Podle starostky se často jednalo o  lidi, kteří nemají nárok na parkovací kartu ani v jedné městské části.

Zvýšený počet odtahů potvrdil i ředitel Městské policie Prahy 2 Václav Vozdecký. Zatímco minulé týdny průměrně strážnici za den odtáhli 35 až 40 vozidel, v posledních dnech po zavedení zón v Praze 3 se počet odtahů zvýšil o zhruba 15 denně.

Radnice Prahy 2 si zavedení placeného stání pochvaluje, jsou méně zacpané ulice, ubylo také aut, které městskou částí projíždějí. „To je pozitivní i z hlediska životního prostředí,“ dodala starostka.

Radnice sbírá podněty na změny fungování zón od rezidentů i návštěvníků, kterými se bude zabývat na konci roku. Stížnosti se ve velké míře týkají toho, že před domem nemůže parkovat návštěva, která chce u místních zůstat několik dní. Radnice také uvažuje o rozšíření návštěvnických zón v místech, kde jsou nyní modré zóny, ale nebydlí tam moc lidí. Jedná se například o Albertov, lokality kolem porodnice U Apolináře nebo kolem dětské nemocnice Pod Karlovem. Naopak pod Nuselským mostem by lidé naopak chtěli modré zóny pro místní obyvatele.