Policie začne vyšetřovat kauzu uplácení senátora Novotného

Praha - Policie začne prověřovat kauzu senátora SNK-ED Josefa Novotného, kterému údajně nejmenovaný senátor ODS nabízel úplatek za hlas pro Václava Klause při prezidentské volbě. Obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná vydala pokyn, aby policie začala případ vyšetřovat. Novotný podle ní uvedl takové skutečnosti, které důvodně nasvědčují spáchání toho trestného činu podplácení.

Novotný rozhodnutí státní zástupkyně vítá, i když by chtěl, aby policie řešila i údajné vyhrožování. Senátoři ODS trvají na svém - nikdo z nich nepodplácel ani nevydíral. Navíc na Novotného sami podali trestní oznámení kvůli poškozování cizích práv. Ten to však považuje za absurdní tvrzení: „Na podobné nepravosti jsem upozorňoval spoustu let dozadu, a proto si myslím, že jsem důvěryhodná osoba v tom smyslu, že jsem si to nevymyslel.“

Novotný chce pomoci vyšetřovatelům najít obě situace, které jim popsal, na záznamech z kamer. Podle advokáta Zbyňka Havlíka ale mohou záběry sloužit jen jako podpůrný důkaz. Předseda senátorského klubu ODS Jiří Stříteský však nalezení jakéhokoli důkazu nepředpokládá: „Mně všichni naprosto férově, mezi čtyřma očima ujistili, že nic takového nedělali.“

Policie se začala kauzou zabývat 13. února na základě informací zveřejněných internetovým serverem Týden.cz. Senátor podal trestní oznámení pět dní poté. Zde prý sdělil všechny známé okolnosti, které měly nabídku provázet. Spis si poté vyžádali žalobci z Prahy 1, kteří věc dozorují.

Novotný prý nabídku dvou milionů korun za hlas pro Klause dostal v pátek 8. února při první prezidentské volbě. Kdo to ale byl, zatím tají. Prý se jedná o senátora ODS, prozradil také, že to je „člověk z Moravy“. Jméno řekl pouze protikorupčnímu útvaru. Spekuluje se o třech senátorech: Vítězslav Jonáš, Vlastimil Sehnal a Richard Svoboda. Všichni ale odmítají, že by se pokusili Novotného jakkoliv uplatit nebo na něj vyvíjeli nátlak.

ODS na Novotného podala trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizích práv.