Městskými autobusy v Hořovicích se od pondělí jezdí zadarmo

Hořovice (Berounsko) - Místo původních deseti korun za jízdenku jezdí lidé od pondělí na linkách městské hromadné dopravy v Hořovicích na Berounsku zadarmo. Navýšení provozní částky na bezplatnou dopravu činí ročně 170.000 korun, náklady na dopravu ve městě jsou 750.000 korun, které město provozovateli hradí ze svého rozpočtu, uvedl starosta Luboš Čížek.

„Ohlasy od občanů na toto opatření jsou velmi pozitivní a já také budu raději sledovat využívané autobusy než prázdné vozy masivně dotované městem,“ uvedl Čížek.

Dalším důvodem bezplatné městské dopravy je snaha omezit automobilovou dopravu ve městě. Zavedení bezplatných linek schvaluje i vedení místní nemocnice a zámku. Zástupci obou institucí se domnívají, že opatření lidem usnadní jejich dostupnost.

K podobnému kroku přistoupili v Mladé Boleslavi, kde od února nemusí v městské hromadné dopravě kupovat jízdenky děti do 15 let, senioři ani osoby na mateřské nebo rodičovské dovolené. Aby nový tarif MHD nemohli zneužívat ti, kteří na něj nemají nárok, začnou cestující kontrolovat také strážníci.

„U nás nic podobného nechystáme, zadarmo jezdí každý, kdo si stoupne na zastávku,“ sdělil starosta s tím, že provádění kontrol považuje za zbytečné plýtvání financemi. V Hořovicích totiž nemají městskou policii, takže by si na kontrolu cestujících museli najmout nějakou firmu.
Bezplatné cestování se v téměř sedmitisícových Hořovicích týká jen linek MHD, což je jedenáct spojů. Doprava do okolních obcí se bude nadále platit.

V Hořovicích, druhém největším městě na Berounsku, se chystají v letošním roce hospodařit s rozpočtem 155 milionů korun. Schvalovat ho budou na jednání zastupitelstva 4. března.