V Pantheonu zaznělo také varování před neonacismem

Praha - Kriticky se dnes v projevu na slavnostním shromáždění při příležitosti 89. výročí vzniku Československé republiky vyjádřila k české politické scéně předsedkyně Svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková. Upustila od tradičního projevu a místo toho varovala před rozmáhajícím se neonacismem. V Pantheonu Národního muzea dnes uctili výročí zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu, armády, Československé obce legionářské a dalších nevládních organizací. Účastnili se také politici, představitelé měst nebo škol.

„Nemohu zde říkat to, na co je veřejnost zvyklá a co odpovídá mé povaze. Nemohu zde říkat pravdu, proto od něj (projevu) upustím,“ řekla Dvořáková. Místo toho připomněla, že svaz protestuje proti pochodu neonacistů židovskou čtvrtí.

Současné situaci v politice se ve svém projevu věnoval i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Politiku dialogů podle něj nahradila politika konfrontace a někdy i osobní nevraživosti. „Ten, kdo má většinu, má pouze oprávnění vykonávat službu národu, nikoli oprávnění diktovat svou vůli,“ řekl Rychetský. Místopředseda senátu Jiří Liška poté připomněl, že dnešním dnem si národ připomíná také roky 1939, kdy domácí odboj vyzval ke slavení svátku výročí vzniku republiky, a 1989, kdy den byl příležitostí k demonstracím proti komunistickému režimu.

Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové ideály první republiky - tedy osobní svobody, demokratické správy veřejných věcí, tvůrčí společenské atmosféry, efektivního hospodaření a důraz na vzdělání a osobní odpovědnost - jsou ideály, které jsou důležité i v dnešní době.

Slavnostního shromáždění se zúčastnil například také šéf kanceláře prezidenta Jiří Weigel nebo ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.