Na českém trhu se prodávají zdraví nebezpečné výrobky

Praha - Ministerstvo zdravotnictví zjistilo na českém trhu nebezpečné výrobky, které nesplňují požadavky závazných předpisů o ochraně veřejného zdraví. Patří k nim keramický hrnek s motivem zajíce, dovezený z Číny, a také zubní pasta Colgate. Přítomnost její nebezpečné verze na českém trhu ale ještě není potvrzena.

První nebezpečný výrobek popisuje hlavní hygienik Michael Vít jako „bílý keramický hrnek s motivem zajíce vymačkávajícího tubu. Dekorace je doplněna celuloidovým pásem jako pozadí a zasahuje do okraje pro pití“.

Při používání takovéhoto hrnku se uvolní toxické kadmium, které může následně proniknout do organismu člověka. Výrobek dováží ostravská firma Bovid, prodejcem je firma Stormax v Prostějově.

Informace o výskytu zubní pasty Colgate Whitening Advanced (šarže 5138ZA10) na trhu Evropské unie obdrželo ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím systému pro rychlou výměnu informací o nebezpečných výrobcích.

Výrobek, jehož výskyt v distribuční síti ČR zatím není potvrzen, představuje závažné riziko, neboť u něj byla zjištěna silná mikrobiální kontaminace. Ta může u vnímavých osob a osob s oslabenou imunitou způsobit lokální onemocnění kůže nebo sliznice dutiny ústní.

Výrobce je podle zákona povinen stáhnout zboží z trhu. Spotřebitelé mohou zakoupené výrobky vrátit zpět dovozci nebo distributorovi na jejich náklady.