V Česku padají teplotní rekordy

Praha - Na mnoha místech České republiky padají teplotní rekordy. V Českých Budějovicích naměřili 21 stupňů Celsia, přičemž dosavadní nejvyšší teplota z roku 1990 byla překonána o tři stupně. Teplotní rekordy padaly také v Praze nebo na severní Moravě.

Český hydrometeorologický ústav oznámil, že hodnotu 20 stupňů překročila teplota vzduchu o několik desetin stupně hned na několika místech jižních a také středních Čech. Například v Byňově na Českobudějovicku teploměr ukázal 20,6 stupně, jen o desetinu méně naměřili v Husinci. Ve Vyšším Brodě a v Jindřichově Hradci teplota vystoupala nad 19 stupňů, ve Vráži u Písku bylo 18 stupňů.

Teplotní rekord pro dnešní den padl v pražském Klementinu, kde naměřili 16,7 °C. Dosavadní rekord z roku 1990 byl o desetinu stupně nižší.

Hned několik rekordů pro dnešní den dosáhly také teploty na území Moravskoslezského kraje. Například v Ostravě-Porubě naměřili hydrometeorologové tři hodiny po poledni 15,1 °C. Dosavadní teplotní rekord byl z roku 1990. Tehdy se rtuť v teploměru vyšplhala na 14,3 °C.