Chvaletice se po letech příprav dočkají obchvatu

Chvaletice (Pardubicko) - Chvaletice na Pardubicku se po letech příprav dočkají obchvatu. Výstavba čtyřkilometrového úseku za 184 milionů korun by měla být zahájena ještě letos, informoval první náměstek hejtmana Roman Línek.

„Společně s modernizací silnice v úseku Lanškroun - Tatenice na Orlickoústecku se jedná o první dva projekty, které prostřednictvím regionálního operačního programu podpoří Evropská unie,“ řekl Línek s tím, že další peníze by se měly přerozdělovat v červnu.

Chvaletice protíná silnice druhé třídy, která směřuje na Prahu. Doprava rok od roku houstne a po obchvatu město volá několik let. Stavět se může začít prakticky hned, pozemky pro výstavbu jsou už vykoupené a obchvat získal stavební povolení, řekla starostka Blanka Zaklová. „Myslím, že si obchvat obyvatelé Chvaletic zaslouží,“ dodala.

Kromě toho, že čtyřkilometrový úsek komunikace mine město, výstavba zahrnuje také křižovatku, podchod pro pěší u železniční zastávky, propustky a protihlukové stěny. EU se bude podílet částkou 169 milionů korun, řekl Línek.

Oprava desetikilometrového úseku silnice mezi Lanškrounem a Tatenicemi má stát 200 milionů korun, evropské dotace přispějí 184 miliony korun. Během oprav povrchu silnice stavební firma také postaví čtyři mosty v obcích Sázava, Lubník a Tatenice a nábřežní zeď v Tatenicích.

„Silnice dostala zabrat při stavbě železničního koridoru. Vozila se po ní vytěžená hornina. My plánované modernizace chceme využít, v zastavěné části města budeme z rozpočtu stavět chodník kolem jatek. Teď tam lidé musejí chodit po silnici,“ řekl starosta Lanškrouna Martin Košťál.