Komise o chobotnici nerozhodla, Kaplický zváží žalobu

Praha - V případě, že by se nová budova Národní knihovny nepostavila podle jeho návrhu, zvažuje jeho autor, architekt Jan Kaplický, že se obrátí na mezinárodní soud. „Podal bych žalobu, ale k mezinárodnímu soudu, ne k českému,“ prohlásil před dnešní schůzkou expertního týmu, na které měl padnout verdikt o osudu chobotnice. Tým Národní knihovny se ale rozhodl, že počká na vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Za jak dlouho úřad podnět ministerstva posoudí, ale známo není.

Zlatá chobotnice možná skončí u soudu

„Když to nedopadne dobře, máme Brno, Budějovice a ještě jedno město, které zatím nemůžu jmenovat,“ zvažuje možné varianty umístění chobotnice Kaplický. „Život jde dál,“ dodává optimisticky s tím, že případný neúspěch jeho návrhu jej od další práce neodradí. Stále ale věří, že bude-li mít alespoň částečnou podporu od lidí na vyšších místech, knihovnu na Letné postaví.

Kaplický proti sobě cítí velký tlak: „Jeden architekt nemůže zvládat vládní mašinérii. Jsem jen jeden člověk proti celé vládě a městu Praze. Mám v tomto směru mnoho nevýhod.“ Špatné podle něj je, že Praha je spíše kolbištěm politiků než městem, které má zájem o kvalitní moderní architekturu. Proto se také stavba knihovny stala politickou záležitostí a pozbyla významu tolik potřebného místa na uložení knih.

Pozitivní výsledky schůze očekával i ředitel knihovny Vlastimil Ježek, který stále věří, že knihovna na Letné nakonec bude. „Hlasovali jsem pro návrh, který bezpochyby ze všech projektů nejlépe vyřešil budoucí knihovní provoz,“ argumentuje.

Oproti původním představám se změnila podoba stavby. Tvar chobotnice zůstal zachován, její barva ale nebude zelená, ale zlatá. Přiblížila se tak k prvotnímu Kaplického návrhu.

Někteří právníci pochybují o regulérnosti soutěže

Zda bude nebo nebude na Letné stát Kaplického chobotnice, není ale  jisté. Spory kolem nové budovy knihovny vyústily loni v říjnu v sestavení týmu odborníků, který měl posoudit vhodnost stavby z hlediska architektonického, památkového i právnického. Zatímco architekti a památkáři dali knihovně zelenou, jednání právníků skončilo patem. Neshodli se, zda soutěž byla regulérní.

Ministerstvo kultury: Nesmí existovat žádná pochybnost 

Minulý týden proto ministerstvo kultury podalo podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Na instituci se již dříve se stížností obrátili neúspěšní architekti. Úřad ale posuzování opakovaně odmítl s tím, že něco takového není v jeho kompetenci, ale mnohem více v kompetenci ministerstva kultury.

Ministerstvo překvapivý podnět na opětovné prověření soutěže zdůvodňuje tím, že nechce, aby ji antimonopolní úřad prověřil jako takovou, ale pouze posoudil, zda na základě výsledků architektonické soutěže může být zadána veřejná zakázka na stavbu knihovny. „Nesmí existovat žádná pochybnost, která by mohla v budoucnu tuto několikamiliardovou investici ohrozit,“ komentovala situaci mluvčí ministerstva Marcela Žižková.

Vlastimil Ježek: Doufám, že vyjádření antimonopolního úřadu bude tečkou za všemi dohady

K prošetření vedly ministerstvo údajně nové skutečnosti. Ředitel knihovny Vlastimil Ježek se domnívá, že se žádné v soutěži nebo následném postupu neobjevily. „Maximálně existuje pět právních názorů pěti právníků, kteří tvrdí, že pět jiných právníků se mýlí,“ myslí si Ježek.

Nicméně přezkoumání soutěže antimonopolním úřadem vítá. Doufá, že se tak definitivně potvrdí, že soutěž proběhla podle všech pravidel, a bude se moci konečně přistoupit k dalším krokům ve výstavbě nové budovy pro Národní knihovnu.

„Členové pracovního týmu budou respektovat výsledek šetření,“ přislíbil primátor Pavel Bém. Antimonopolní úřad nyní čeká na všechny podklady od právníků. „Bez podkladů můžu těžko odhadovat délku procedury, protože nevím, co vlastně budeme posuzovat,“ řekl České televizi předseda úřadu Martin Pecina. Po obdržení dokomentů má na rozhodnutí jeden měsíc.

  • Model chobotnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/103/10242.jpg
  • Chobotnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/103/10214.jpg