Julínkovy zákony prošly legislativní radou, politická debata pokračuje

Praha - Sedm návrhů reformních zákonů ministra zdravotnictví Tomáše Julínka má za sebou úspěšně první test. Schválila je Legislativní rada vlády. Rada ale posuzuje návrhy zákonů pouze z právního hlediska, tedy jestli jsou v souladu s českým právním řádem a s právy Evropské unie. Julínek bude pro ně potřebovat hlavně politickou podporu.

Na jednání rady se nejvíce debatovalo o návrhu zákona o zdravotních pojišťovnách, který počítá s jejich převodem na akciové společnosti, a o návrhu zákona o univerzitních nemocnicích. Ten chce změnit fungování dosavadních fakultních nemocnic a převést je na univerzity. Vládní právníci nejvíce vyčítali ministerstvu zdravotnictví to, že nemá jasnou představu, jak převody na akciové společnosti provést. Tým kolem Julínka teď musí vypracovat paragrafované znění návrhů a doladit detaily.

Julínek ale pro svoje zákony potřebuje získat hlavně politickou podporu, kterou bude hledat u menších koaličních stran. Předsednictvo KDU-ČSL se ale včera vyjádřilo, že s převodem pojišťoven na akciovky nesouhlasí. Křesťanští demokraté chtějí zajistit neziskový charakter pojišťoven. Opozice s Julínkovými plány nesouhlasí. Ozvaly se také univerzity, které připravují vlastní koncept, jak by dosavadní fakultní nemocnice měly fungovat.

První část reformního balíku obsahuje zákony o zdravotních službách a o záchranné službě. Návrh první normy definuje práva pacientů a umožňuje jejich vymahatelnost. Norma o záchranné službě upraví financování, má zlepšit doby dojezdů a garantovat dostupnost pomoci v celém Česku.

Zdravotního pojištění se týkají návrhy zákonů o veřejném zdravotním pojištění, o dohledu nad zdravotními pojišťovnami a o zdravotních pojišťovnách. První zákon stanoví rozsah péče, která se bude z veřejného pojištění hradit. Další zákon by měl zajistit kontrolu a včasnost plateb zdravotníkům. Třetí norma určí míru odpovědnosti pojišťoven a zavede nové účetnictví. Nad zdravotními pojišťovnami bude dohlížet úřad nezávislý na ministerstvu. Pojišťovny se mají stát akciovkami.

Poslední zákon převádí fakultní nemocnice na univerzitní. Z příspěvkových organizací se mají změnit na akciové společnosti.