Za železniční nehodu na Mělnicku padl desetiletý trest vězení

Praha - Krajský soud v Praze dnes v souvislosti s loňskou srážkou vlaku s osobním autem na Mělnicku odsoudil čtyřiatřicetiletého René Kučeru k deseti letům vězení za trestný čin úmyslného obecného ohrožení. Podle soudu umístil auto na železniční přejezd při pokusu o pojistný podvod. Ve vlaku, který do vozu narazil, se zranili dva lidé. Škoda Českých drah byla vyčíslena na dvacet milionů korun. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i Kučera si ponechali lhůtu na odvolání.

Devětatřicetiletého Martina Fišera a o osm let mladšího Vlastimila Kálu, kteří Kučerovi pomáhali, soud za pokus o pojistný podvod potrestal podmíněnými tresty v délce jeden a půl roku a dva roky. Oběma mužům určil zkušební dobou tří let.

Podle obžaloby Kučera kontaktoval Fišera v březnu 2007 s prosbou, aby mu pomohl zinscenovat pojistnou událost při poškození auta. Fišer souhlasil a přesvědčil Kálu, aby se přihlásil jako viník nehody. Oběma mužům slíbil Kučera odměnu deset tisíc korun.

Auto mělo podle Kučery poškozený podvozek již dříve. Rozhodl se ale, že vůz převeze na koleje přejezdu mezi Vraňany a Cítovem, aby poté mohl tvrdit, že díru do podvozku způsobila železniční traverza. S tím ale Kála ani Fišer nesouhlasili a Kučera proto umístil vůz na trať sám.

Kála přivolal na přejezd policejní hlídku, která o autě zablokovaném na přejezdu informovala výpravčího. Ten ale zastavil provoz na špatné trati. Výpravčí je nyní stíhán pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Kála se k činu doznal již v přípravném řízení a potvrdil, že chtěl „pomoct kamarádovi“ tím, že na sebe vezme pojistnou událost. Společně s Fišerem ale odmítli u soudu vypovídat. Obžaloba jeho verzi uvěřila a za obecné ohrožení navrhla odsoudit jen Kučeru, který se podle státního zástupce Ilji Pužeje snažil auto na přejezdu zablokovat sám s vědomím, že vlak „může přijet každou vteřinu“.

Kučerův obhájce při závěrečné řeči zdůraznil, že nelze nade vší pochybnost potvrdit, zda se jeho klient snažil automobil v kolejišti zablokovat úmyslně. Kučera se soudu již dříve přiznal, že se opravdu pokoušel o pojistný podvod. „Skutečně toho lituji, chtěl jsem jenom najet a vyjet,“ řekl dnes předsedovi senátu Kučera s tím, že od policie věděl o zastavení vlaků na trati.

Kučera je v současnosti stíhán za další dva pokusy o pojistný podvod, informoval dnes novináře státní zástupce. Případ výpravčího projedná soud samostatně, protože obviněný je momentálně nemocen.