Z Doubravy do Bad Elsteru auta minimálně do června neprojedou

Aš (Chebsko) - Silniční hraniční spojení mezi Doubravou a Bad Elsterem zůstane minimálně do poloviny roku pro automobily neprůjezdné. Ačkoli pravidla schengenského prostoru nařizují, aby všude, kde je to možné, mohly auta jezdit přes hranice bez omezení, v Bad Elsteru ale i Aši mají výhrady, řekl mluvčí chebské radnice Milan Vrbata.

Na krajský úřad Karlovarského kraje dorazily z osad Doubrava a Kopaniny, kterých se otevření přechodu pro auta bezprostředně týká, hned dvě výzvy. Jedna v říjnu protestovala proti otevření přechodu pro auta, druhá v lednu zase požadovala, aby auta přes hranici v Doubravě směla.

„Při posledním oboustranném jednání bylo s přihlédnutím k požadavkům saské strany dohodnuto, že do 30. června bude na tomto hraničním přechodu ponechán současný stav omezení dopravy. Do té doby předloží saská strana návrh společného postupu. Důvodem je skutečnost, že město Bad Elster bude žádat německé orgány o statut léčebných lázní,“ uvedl v reakci na obě petice hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel.

Právě lázeňská zóna je důvodem výhrad i na české straně hranice. „Aš plánuje v Doubravě zřídit také lázeňské území. Silnice ale vede v těsné blízkosti plánované lázeňské zóny a pokud by po ní jezdila auta, rušilo by to a navíc by hrozilo i znečištění pramenů,“ tlumočil stanovisko ašské radnice její mluvčí Milan Vrbata.

Dlouhodobým plánem Aše je využít pramenů v Doubravě a lázeňství v sousedním Bad Elsteru a obě lázeňské území spojit pěší promenádou.

Proti otevření přeshraničních silnic pro auta ale na Chebsku protestují nejen v Doubravě, ale i Mýtině na hranici s Bavorskem. Tam je důvodem hlavně obava z toho, že přes úzkou silnici si začnou auta včetně nákladních zkracovat cestu z Německa do měst na české straně.