Čas je proti Národní knihovně

Praha - Současné prostory Národní knihovny nedostačují potřebám instituce ani kapacitně, ani nezajistí optimální podmínky skladování. Problémy se skladováním a efektivitou provozu se řeší již od 80. let, v posledních pěti letech jsou ale stále palčivější. Po mnoha diskusích, jak situaci řešit, se zdálo, že záchrana přišla v nové budově, tzv. chobotnici, navržené Janem Kaplickým a jeho studiem Future Systems. Od jeho vítězství v architektonické soutěži ovšem uplynul už téměř rok a nové prostory pro knihovnické dokumenty existují stále pouze na papíře.

Věčný problém: Kam s nimi

Knihovna má nyní uloženo téměř 2,5 milionů svazků v Klementinu, přes 4 miliony skladuje v Hostivaři, která je ale od první budovy vzdálena 15 kilometrů. Dovoz knih z takové vzdálenosti je podle ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka nejen neekonomický a neekologický, ale také nešetrný k dokumentům. Uživatelé musí navíc často čekat den i více.

„Proto jsme zvolili řešení, které přináší fondy a služby na jednom místě,“ vyzdvihuje Ježek vítězný architektonický projekt, neboť Kaplický podle něho nejlépe zohlednil všechny problémy současného knihovnického provozu. „Mnoho knih je v ohrožení a dochází skladovací prostor. Čas je proti nám,“ potvrdil jeho slova i architekt v rozhovoru pro Českou televizi.

Knihy potřebují lepší podmínky

„V roce 2012 až 2013 nastane kolaps,“ odhaduje situaci Bohdana Stoklasová, ředitelka Úseku novodobých fondů a služeb. Sklady praskající ve švech ale podle ní nejsou jediným problémem. Klementinum ani Hostivař nenabízejí optimální podmínky, které jsou k uložení dokumentů potřeba.

„V novostavbě, kde je skladiště uzavřený prostor, můžeme takové podmínky vytvořit,“ domnívá se Stoklasová. Fondy publikované po roce 1800 by měly být umístěny v nové budově, staré tisky zůstanou v Klementinu.

Čím déle, tím dráž

Oddalování začátku stavby její realizaci prodražuje. V roce 2004 se počítalo se dvěma miliardami korun, dnes se hovoří o částce o miliardu vyšší. „Nárůst ceny stavby téměř stoprocentně odpovídá nárůstu cen stavebních prací,“ vysvětluje Vlastimil Ježek.

Na kolik ale skutečně nová knihovna přijde, je podle něho zatím nemožné odhadnout, vše ukáže až studie proveditelnosti stavby. Ta je další fází přípravy výstavby a nelze ji zadat, dokud projekt nedostane zelenou.

Chobotnice spolkne 10 milionů svazků

Budova z ateliéru architekta Jana Kaplického má stát na Letné v místech, kde je nyní tramvajová smyčka. Výstavba měla být podle původních plánů hotova do podzimu 2011.

Do nové knihovny se mají přestěhovat fondy od začátku 19. století až po současnost, má disponovat prostorem pro deset milionů svazků, což je rezerva na zhruba padesát let. Většina fondů má být umístěna v podzemí budovy, o dopravu knih se má starat automatický robotický systém.

Budova bude vysoká 48 metrů a bude mít devět poschodí. V netradiční stavbě mají být kromě knihovních fondů i kavárna, restaurace, studovny či víceúčelový sál. Pro návštěvníky bude v knihovně na 2 000 míst, pracovat zde má na 300 lidí.

Nákres chobotnice
Zdroj: ČT24