Teplé dny a mrazivé noci přispívají ke zvýšení nehodovosti

Šumava - Přestože letošní zimní teploty výrazně přesahují dlouhodobý průměr a počasí připomíná spíše jaro, už příští týden by se zima mohla ještě na čas vrátit. Na rizika spojená s mimořádnými výkyvy teplot upozorňují i silničáři a policisté. Cesty podle v noci stále namrzají, ale řidiči už jezdí jako v létě.

Přestože se počasí v celé České republice přes den spíše podobá dubnovému, v noci se teploty stále pohybují pod bodem mrazu. Podle meteorologů jsou tyto denní výkyvy znát zvlášť na horách a dopravní policisté upozorňují, že toto je jedno z nejrizikovějších období v roce. Mluvčí Jihočeské policejní správy Jiří Matzner potvrzuje, že na svou neopatrnost řidiči doplácejí: „Od začátku roku evidujeme 348 dopravních nehod z důvodu nepřizpůsobení jízdy povaze a stavu vozovky.“
 
Silničáři na Šumavě téměř denně sypou namrzlé komunikace. „Jsou mlhy a přes noc silnice namrzají,“ vysvětluje současnou situaci Jiří Růžička z prachatické správy a údržby silnic. Jihočeští meteorologové předpokládají, že se situace ještě zhorší, a tak by řidiči rozhodně neměli vyměňovat zimní pneumatiky za letní.
 
Přestože by se teploty v příštím týdnu měly výrazněji snížit, návrat zimy by podle oslovených odborníků nemusel být extrémně dlouhý a správci silnic tak za letošní zimu spíše ušetří. O něco dřív by také měly začít opravy silnic. „Dřívější jaro pomůže zejména v plánování oprav, které můžeme začít před letní sezónou,“ vysvětluje pozitiva situace Jiří Klása z krajského úřadu Jihočeského kraje. I tak silničáři na Šumavě zůstanou v pohotovosti až do poloviny dubna, stejně jako každý rok.