V Česku budou Rusové volit prezidenta na třech místech

Praha - Na třech zastupitelských úřadech budou v České republice v neděli volit nového prezidenta ruští občané. Hlasovat mohou lidé trvalé žijící v Česku, ale také turisté nebo Rusové, kteří jsou v Česku pracovně. K účasti ve volbách jim stačí prokázat se platným dokladem totožnosti.

„Máme tři volební okrsky. Hlasovat se bude v budově Ruského střediska vědy a kultury Na Zátorce v Praze, na generálním konzulátu v Brně a na zastupitelském úřadě v Karlových Varech. Jsou to místa, kde se nejvíce zdržují ruští občané,“ řekl mluvčí ruské ambasády v Praze Vladimir Fjodorov.

Podle jeho slov se ruští občané nemuseli před volbami v zahraničí předem registrovat. „Hlasování není nijak ohraničené. Stačí přijít na volební okrsek a ukázat cestovní pas,“ upřesnil Fjodorov. Podobně mohli ruští voliči hlasovat také při volbách do dolní komory parlamentu Státní dumy loni v prosinci.

Volby začnou na všech volebních okrscích v Česku od 8:00 hodin a potrvají do 20:00. Podle zkušeností z loňských voleb se prý očekává aktivní účast. K urnám by prý v Česku mohlo přijít několik tisíc osob.

Podle údajů Českého statistického úřadu žije v České republice přes 23.000 ruských občanů. Z toho téměř 11.000 osob má povolení k trvalému pobytu.

Ruský prezident je volen všelidovým hlasováním občanů starších 18 let na čtyři roky. K vítězství v prvním kole musí získat kandidát více než 50 procent hlasů. Pokud se to žádnému uchazeči nepodaří, postupují dva nejúspěšnější do druhého kola.

Favoritem prezidentských voleb v Rusku je první vicepremiér Dmitrij Medveděv, který má podporu stávající hlavy státu Vladimira Putina. Ten vládl v Rusku dvě volební období. Dalšími kandidáty jsou nacionalista Vladimir Žirinovskij, komunistický předák Gennadij Zjuganov a málo známý předseda mimoparlamentní Demokratické strany Andrej Bogdanov.