Kvůli zpožděním budou autobusy Connexu vybaveny navigací GPS

Praha - Kvůli stížnostem Pražanů budou autobusy firmy Connex nejpozději do konce května vybaveny sledovacím zařízením GPS. Dnes to řekl Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která má na starost pražskou integrovanou dopravu. Kvůli stížnostem cestujících začal Ropid kontrolovat všechny autobusy firmy Connex. Za zpoždění a výpadky autobusů udělil dopravci jen za leden pokuty ve výši 188.000 korun.

Vybavení zařízením GPS by mělo podle Drápala dohledat všechny zjištěné výpadky a nesrovnalosti oproti jízdním řádům. Přesný přehled o pohybu všech vozidel na linkách bude mít i dopravce, který bude moci potrestat i případná úmyslná zpoždění nebo jiné odchylky od jízdního řádu. Řidiči tak budou pod větší kontrolou.
   
Sledovací systém by měl umožnit i různé statistické výstupy. „Přes speciální webové rozhraní bude možné dostávat pravidelné informace o provozu konkrétních linek v konkrétních zastávkách,“ uvedl Drápal. Dodal, že údaje by pak mohly využít například městské části a obce při kontrole dodržování jízdních řádů linek pražské integrované dopravy.
   
Kontroly Ropidu se v minulých měsících zaměřily především na linku 165, která spojuje Jižní Město s Radotínem. Podle provozního ředitele Connexu Jiřího Koláře si lidé nejvíce stěžovali na zpoždění autobusů, u linky 165 dokonce na výpadky jednotlivých spojů. Nelíbilo se jim ani chování řidičů, v poslední době se objevily i případy kouření řidičů v autobuse. „Kriticky musíme přiznat, že ne vždy je odvedená práce našich zaměstnanců na takové úrovni, jakou bychom si představovali,“ poznamenal Kolář.