Kontroly v ústecké MHD budou pokračovat minimálně do konce března

Ústí nad Labem - Mimořádná kontrolní akce v ústecké MHD bude pokračovat minimálně do konce března. Město, které je jediným vlastníkem dopravního podniku, zaskočil neobvykle vysoký počet černých pasažérů, které odhalila v únoru společná akce revizorů a městských strážníků. Za uplynulý měsíc jich jen při nové kontrolní akci Hrom odhalili 3376, za celý loňský rok to přitom bylo 28.000 lidí. Novinářům to dnes řekl primátor Jan Kubata.

Při akci Hrom, která je novinkou, jezdí revizoři spolu se strážníky stále na jedné lince, a znemožňují tak případným chyceným pasažérům nastoupit bez jízdenky do dalšího spoje. Kromě této akce už několik let pokračují každý měsíc jednorázové akce nazvané Dostavník, kdy si městští policisté s revizory vyberou náhodný spoj a ten kontrolují. Při těchto akcích odhalili celkem dalších více než 1700 neplatících cestujících.
   
Město v uplynulé době dostávalo mnoho stížností od obyvatel, že je hromadná doprava zneužívána. Podle údajů města by mohla roční ztráta za neplacení jízdného činit více než deset milionů korun. Loni přispělo na uhrazení prokazatelné ztráty dopravního podniku 174 miliony korun. Vedení Ústí nad Labem chce proto iniciovat legislativní změny. „Chci prostřednictvím Svazu měst a obcí požádat legislativce, aby změnili legislativu tak, aby obce, revizoři a městská policie dostali nástroje, které by umožnily omezit zneužívání peněz města,“ řekl primátor.
   
Městu vadí také to, že dopravní revizoři nejsou veřejnými činiteli a často jsou cílem útoků pasažérů. Kubata by si prý uměl představit, že by si revizoři nebo strážníci mohli vzít od neplatících cestujících zástavu, kterou by po zaplacení pokuty vrátili.
   
Na pokutách loni dopravní podnik vybral více než 8,5 milionu korun, což je o 600.000 korun více než o rok dříve. Celkem lidé dopravnímu podniku ale dluží 25 milionů korun. Při vymáhání pohledávek spolupracuje podnik s firmou Intrum Justitia a soukromým exekutorem. Tomu se od letošního roku zvýšil počet předaných případů. Každý měsíc jich dostane zhruba 150. Pokuta za jízdu načerno je v ústecké MHD 1000 korun. Při zaplacení na místě se ale snižuje na 500 korun, při zaplacení do dvou pracovních dnů činí 600 korun a do 15 dnů 700 korun.
   
Letos plánuje podnik, který převeze ročně 50 milionů pasažérů, tržby 144 milionů korun.