Železničáři už obnovili provoz téměř na všech tratích

Praha - Pracovníkům Českých drah se spolu s hasiči podařilo do dnešního rána odstranit většinu výluk na železnici, které napáchala sobotní vichřice. Z původních 40 úseků, jež byly kvůli vyvráceným stromům a poškozeným trolejím neprůjezdné, zbývá jediná problémová trať Dačice - Slavonice. Oznámil to mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Na mnoha místech se pracovalo na obnově železničního spojení celou noc.

Ještě v sobotu večer vlaky nejezdily na osmi železničních úsecích. Poslední neprůjezdná trať leží na pomezí mezi Jihočeským krajem a Vysočinou. Jedná se pouze o regionální trať. Provoz by zde měl být obnoven před dnešním polednem, kdy bude odklizeno množství vyvrácených stromů.

Železničáři také dále pracují na trati Plzeň-Cheb. V úseku Kozolupy-Planá u Mariánských Lázní je vážně poškozená trolej. Vlaky musí být přes tuto oblast přepravovány pomocí dieselových lokomotiv. Spoje tak nabírají deset až patnáct minut zpoždění. Trolej by měla být opravena ještě dnes, popřípadě během pondělí.

Větší zpoždění než 30 minut měly dnes ráno tři spoje. Největší ztrátu nabral kvůli vichřici mezinárodní vlak z Bukurešti. Na nádraží v Břeclavi měl dorazit dnes v půl druhé ráno, dorazil však o šest hodin později.

Důsledkem silné vichřice, která se v sobotu přehnala Českem, byly výpadky elektrického proudu, stržené střechy, troleje a četné silniční a železniční úseky zablokované spadanými stromy.