Bez elektřiny jsou v Česku už jen desítky domácností

Hradec Králové - Na většině území České republiky už jsou po sobotní vichřici Emma dodávky elektřiny obnovené. Stav nouze ale dosud platí v okresech Hradec Králové, Jičín a Chrudim. Na východě Čech je bez dodávky elektřiny asi 40 domácností. Na Plzeňsku bylo bez proudu ještě ráno několik set domácností, nyní už žádná. Stejná situace je i v severních Čechách. Vysočina sčítá největší škody na lesních porostech. Energetici slibují, že dodávky do všech míst obnoví během dneška.

„Bez elektřiny jsou zejména koncové linky. Bez proudu bylo ráno 16 trafostanic,“ řekla mluvčí společnosti ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Poruchy trvají zejména na Jičínsku, Královéhradecku a
Chrudimsku. Škody by podle prvních odhadů mohly dosáhnout až 100 milionů. Region patřil pokud jde o výpadky elektřiny k nejhůře postiženým v zemi. Vichřice zde napáchala škody za miliony korun. 

Několik stovek domácností zůstalo vinou víkendové vichřice bez elektřiny také v Plzeňském kraji. Poté, co ČEZ odstranil v neděli večer všechny větší poruchy na vysokonapěťovém vedení, vypadly v noci oblasti na Tachovsku. Bez proudu se ocitly části Halže, Přimdy, Velké Dvorce a Božíčany. ČEZ zvládla opravit všechny závady během pondělí.

Na Vysočině sčítají největší škody majitelé lesů. „Podle prvních odhadů je poškozeno asi 190 tisíc metrů kubických dříví, nejvíce v Lesní správě Třebíč a v Lesní správě Telč,“ doplnil oblastní inspektor Miloš Plaňanský. Ještě dnes je uzavřeno šest silničních úseků třetí třídy na Třebíčsku a Pelhřimovsku. V kraji zůstaly bez dodávek elektřiny už jen chatové a chalupářské osady.

Na severu Čech dokončovali energetici poslední opravy. Většina poruch byla v oblasti Děčínska, jedna na Žatecku. Na vedení vysokého napětí už žádná porucha není, ČEZ ale eviduje několik poruch na vedení nízkého napětí. Předběžnou výši škod zde firma odhaduje přibližně na 7,5 milionu korun.

V Olomouckém kraji už problémy s dodávkou elektřiny skončily. Bez pitné vody je ale asi stovka lidí v místní části Radnice obce Pavlov na Šumpersku. Kvůli přerušenému vedení tu přestala fungovat vodárna. „Předpokládám, že dnes bude vedení opraveno. Elektromontérům v neděli chyběla plošina, protože byla nasazena jinde,“ vysvětlil starosta Jan Polách. V úseku Lukavice-Bohuslavice zůstává neprůjezdná silnice, která je zaplavena vodou.