Řidiče na Vysočině letos čekají komplikace na silnici u Habrů

Habry - V kraji Vysočina budou letos řidiče čekat dopravní komplikace na silničním tahu z Havlíčkova Brodu směrem na Kolín. Na silnici I. třídy začnou stavbaři koncem tohoto měsíce opravovat most u Habrů. Podle údajů, které dnes poskytlo jihlavské Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), další opravy vytížené komunikace přibližně za 170 milionů korun by měly začít v létě.

Rekonstrukce silničního mostu u Habrů bude stát kolem 35 milionů korun a provede ji brněnská firma SDC Exmost. Částečná uzavírka se bude týkat jednoho kilometru silnice, krajský odbor dopravy a silničního hospodářství ji povolil od 25. března do 8.listopadu. Po mostě na silnici číslo 38 budou nadále jezdit auta od Kolína. Doprava v opačném směru bude vedena přes Habry.
   
V letních měsících by měly začít také souvislé opravy skoro dvou desítek kilometrů vozovky mezi mostem u Habrů a Havlíčkovým Brodem. I v tomto případě zřejmě budou opravované úseky uzavřeny jen částečně; provoz bude řízen pomocí semaforů. Na špatný stav této silnice a na vyjeté koleje si řidiči stěžují dlouhodobě. Podle ŘSD se nyní koná výběrové řízení na dodavatele prací, které by mohlo být ukončeno v jarních měsících.
   
Další stavební práce na této silnici by letos mělo ŘSD zahájit také v Havlíčkově Brodě, kde průtah prochází Masarykovou ulicí. Rozšířena bude křižovatka, na níž se tvoří největší kolony aut ve městě. Z Humpolecké ulice by do ní měly vést tři odbočovací pruhy místo dosavadních dvou, čímž by se urychlil průjezd ve směru na Jihlavu, sdělil ČTK místostarosta města Čeněk Jůzl. Místo pro nový pruh vznikne vybouráním rohového domu, který radnice i s okolními pozemky koupila od soukromé firmy, zaplatila 1,5 milionu korun.