Špičky ODS na dnešním zasedání o Čunkovi nejednaly

Praha - ODS je přesvědčena o tom, že za případný návrat předsedy lidovců Jiřího Čunka do koaličního kabinetu nese plnou odpovědnost KDU-ČSL. Proto se touto otázkou výkonná rada na dnešním zasedání v Praze vůbec nezabývala. Podle místopředsedy ODS Ivana Langera je v koaliční smlouvě uvedeno, že každá vládní strana má právo nominovat do vlády svého zástupce dle vlastního uvážení. Za toto rozhodnutí pak nese plnou odpovědnost a politické důsledky.

Šéf sněmovního klubu ODS Petr Tluchoř dnes uvedl, že Čunkův návrat nebyl tématem jednání výkonné rady. „V tuto chvíli nevidíme sebemenší důvod, abychom upravovali koaliční smlouvu, vládní prohlášení nebo něco podobného,“ řekl Tluchoř, podle kterého je ODS připravena s partnery jednat. „Je plně na odpovědnosti KDU-ČSL, jak o nominaci svého předsedy rozhodne,“ dodal šéf sněmovního klubu.

Premiér Mirek Topolánek v neděli v České televizi uvedl, že možná už tento týden požádá prezidenta Václava Klause o to, aby opět jmenoval Čunka členem jeho kabinetu. Čunek rezignoval na vládní funkce kvůli tomu, že nejvyšší státní zástupkyně znovu otevřela případ jeho údajné korupce. Později byl obvinění z přijetí úplatku zproštěn.

Opozice, vládní zelení i část ODS ale tvrdí, že Čunek stále jasně nevysvětlil své rodinné finance. Odchod z vlády v případě Čunkova návratu ohlásil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za Stranu zelených), který se nyní zotavuje po nedávné operaci srdce.

Výkonná rada ODS se dnes věnovala sestavováním kandidátek do krajských a senátních voleb, podpořila mimořádnou valorizaci starobních důchodů nebo doporučila svým zákonodárcům, aby podpořili zákon o třetím odboji. Vyjádřili také uspokojení nad tím, že jejich kandidát Václav Klaus byl minulý měsíc znovu zvolen prezidentem, a to bez jediného hlasu komunistů.